Hlavní obsah

Jedničkou draftu se stal útočník Stamkos, první Čech až devadesátý

OTTAWA

Kanadský hokejový útočník Steven Stamkos naplnil předpoklady zámořských odborníků a stal se jedničkou letošního vstupního draftu NHL v Ottawě. Vybrala si ho Tampa Bay, jež měla z pozice nejhoršího týmu uplynulé sezóny právo první volby. Jako první Čech přišel na řadu až jako číslo 90 třinecký obránce Tomáš Kundrátek. Níže byl první český hráč jen za doby totality.

Článek

Druhým vybraným hráčem se stal kanadský obránce Drew Doughty, kterého si vybrali Králové z Los Angeles. Také Atlanta vybírající jako třetí v pořadí zvolila posílení obranných řad a vsadila na Američana Zacha Bogosiana.

Osmnáctiletý Stamkos, který hrál juniorskou Ontario Hockey League za tým Sarnia Sting, byl jasným favoritem draftu nejen podle Centrálního úřadu pro skauting, ale i v odhadech odborného časopisu The Hockey News či společnosti TSN. V uplynulé sezóně nasbíral v 61 zápasech celkem 105 bodů za 58 gólů a 47 asistencí. Pro Lightning se stal třetí volbou číslo jedna v historii klubu a první od roku 1998, kdy získali Vincenta Lecavaliera.

Právě s ním by se mohl Stamkos již brzy setkat v týmu, neboť Tampa Bay s nadaným mladíkem počítá na pozici centra druhé řady pro příští sezónu. "Myslím, že to je pro mě ta nejlepší situace mít v týmu kluka jako je Lecavalier. Sám sebe tím dostávám pod tlak, ale chci do NHL již příští rok," prohlásil Stamkos, jež za dvě sezóny v Sarnii vstřelil přesně 100 branek ve 124 zápasech. "Nezajímám se moc o své statistiky, mým dalším cílem je NHL a k tomu je potřeba spousta tvrdé práce," dodal Stamkos.

Doughty bude posilou Los Angeles

Stejně starý Doughty bude posilou Los Angeles, tedy týmu, jemuž jako malý fandil a obdivoval Wayna Gretzkého. Doughty odehrál za Guelph v minulém ročníku OHL 58 zápasů a připsal si 50 bodů díky 13 gólům a 37 nahrávkám. Zazářil také na juniorském světovém šampionátu, kde pomohl dobýt zlaté medaile.

Až za měsíc bude osmnáct Bogosianovi, do něhož vložila své naděje Atlanta. Bogosian v dresu Peterborough odehrál minulou sezónu 60 zápasů a nastřádal 61 bodů za 11 přesných tref a 50 asistencí, čímž si vysloužil místo v prvním All Star týmu OHL.

Také čtvrtý a pátý hráč celkového pořadí burzy talentů jsou obránci - Alex Pietrangelo na sebe oblékl dres St. Louis, Luke Schenn patří Torontu, které získalo právo páté volby od newyorských Islanders.

Češi v první třicítce nebyli

Prvním vybraným Evropanem se stal celkově šestý ruský forvard Nikita Filatov, o něhož se přihlásil Columbus. Osmým pak byl talentovaný Dán Mikkel Boedker, jehož jméno vyřkl z pozice trenéra a spolumajitele Phoenixu legendární Gretzky.

První kolo přineslo jako obvykle také spoustu změn a výměn na poslední chvíli. Nejzajímavějšími z nich byl trejd finského útočníka Olliho Jokinena z Floridy do Phoenixu. Vybráno bylo v první třicítce osmnáct Kanaďanů, pět Američanů, tři Švédové, dva Rusové (vedle Filatova i vnuk legendárního trenéra Sovětského svazu a Ruska Viktor Tichonov), Dán i Švýcar, ale jméno českého hokejisty mezi první vybranou třicítkou nezaznělo.

Níže byl Čech jen za totality 

Jako první český hokejista přišel na draftu na řadu na konci třetího kola na 90. místě třinecký obránce Tomáš Kundrátek. Osmnáctiletého zadáka, který letos v přípravě na mistrovství světa v Québeku oblékl dres seniorské reprezentace, si vybrali New York Rangers.

Níže byl draftován nejvýše postavený Čech ještě v dobách totalitního Československa. V roce 1978 si vybral jako vůbec prvního Čecha v dějinách na 194. pozici Detroit Ladislava Svozila. Od roku 1981, kdy jsou čeští zástupci ve výběru nováčků pravidelně, byl v roce 1985 vybrán Robert Kron Vancouverem jako 88. hráč v pořadí.

Jako druhý český zástupce přišel na řadu na 105. místě další obránce Michal Jordán, který působil v juniorské OHL v Plymouthu. Třetím draftovaným českým hokejistou se stal osmnáctiletý plzeňský útočník Tomáš Kubalík, jehož si jako celkově 135. hráče vybral v pátém kole Columbus.

Pořadí prvního kola draftu 2008 (v pořadí tým NHL - hráč - národnost - post - dosavadní tým a soutěž):
1. Tampa Bay - Steven Stamkos - Kanada - útočník - Sarnia (OHL)
2. Los Angeles - Drew Doughty - Kanada - obránce - Guelph (OHL)
3. Atlanta - Zach Bogosian - USA - obránce - Peterborough (OHL)
4. St. Louis - Alex Pietrangelo - Kanada - obránce - Niagara (OHL)
5. Toronto - Luke Schenn - Kanada - obránce - Kelowna (WHL)
6. Columbus - Nikita Filatov - Rusko - útočník - CSKA Moskva (Rus.)
7. Nashville - Colin Wilson - USA - útočník - Boston University (NCAA)
8. Phoenix - Mikkel Boedker - Dánsko - útočník - Kitchener (OHL)
9. New York Islanders - Josh Bailey - Kanada - útočník - Windsor (OHL)
10. Vancouver - Cody Hodgson - Kanada - útočník - Brampton (OHL)
11. Chicago - Kyle Beach - Kanada - útočník - Everett (WHL)
12. Buffalo - Tyler Myers - Kanada - obránce - Kelowna (WHL)
13. Los Angeles - Colten Teubert - Kanada - obránce - Regina (WHL)
14. Carolina - Zach Boychuk - Kanada - útočník - Lethbridge (WHL)
15. Ottawa - Erik Karlsson - Švédsko - obránce - Frölunda (Švéd.)
16. Boston - Joe Colborne - Kanada - útočník - Camrose (AJHL)
17. Anaheim - Jake Gardiner - USA - obránce - Minnetonka High School (USHS-Minnesota)
18. Nashville - Chet Pickard - Kanada - brankář - Tri-City (WHL)
19. Philadelhia - Luca Sbisa - Švýcarsko - obránce - Lethbridge (WHL)
20. New York Rangers - Michael Del Zotto - Kanada - obránce - Oshawa (OHL)
21. Washington - Anton Gustafsson - Švédsko - útočník - Frölunda (Švéd.)
22. Edmonton - Jordan Eberle - Kanada - útočník - Regina (WHL)
23. Minnesota - Tyler Cuma - Kanada - obránce - Ottawa 67´s (OHL)
24. New Jersey - Mattias Tedenby - Švédsko - útočník - HV71 (Švéd.)
25. Calgary - Greg Nemisz - Kanada - útočník - Windsor (OHL)
26. Buffalo - Tyler Ennis - Kanada - útočník - Medicine Hat Tigers (WHL)
27. Washington - John Carlson - USA - obránce - Indiana (USHL)
28. Phoenix - Viktor Tichonov - Rusko - útočník - Čerepovec (Rus.)
29. Atlanta - Daultan Leveille - Kanada - útočník - St. Catharines (OHA)
30. Detroit - Thomas McCollum - USA - brankář - Guelph (OHL)
90. New York Rangers - Tomáš Kundrátek - obránce - Třinec
105. Carolina - Michal Jordán - obránce - Plymouth/OHL
135. Columbus - Tomáš Kubalík - útočník - Plzeň

Reklama

Související témata: