Hlavní obsah

Fin Olli Jokinen byl vyměněn z Floridy do Phoenixu

OTTAWA

Finský hokejový útočník Olli Jokinen se v největším přestupu souvisejícím s výběrem nováčků v Ottawě stěhuje z Floridy do Phoenixu. Vedení Panthers za svého dosavadního kapitána získalo obránce Nicka Boyntona, Keitha Ballarda a právo výběru v sobotním druhém kole draftu. Dres mění i Alex Tanguay, který se stěhuje z Calgary do Montrealu.

Článek

Jokinen po krátkém působení v Los Angeles a New Yorku Islanders oblékal dres Floridy od sezóny 2000/01, ale údajně nedávno požádal o výměnu. Devětadvacetiletý centr má ještě kontrakt na dva roky s celkovým příjmem 10,75 miliónu dolarů. V uplynulém ročníku si připsal Jokinen v 82 zápasech 71 kanadských bodů a celkem má v NHL na kontě z 723 duelů 208 branek a 253 asistencí.

Pětadvacetiletý Ballard má ještě na rok kontrakt na 2,5 miliónu dolarů. V NHL zaznamenal za tři sezóny v barvách Coyotes v 233 utkáních 87 bodů za 19 tref a 68 přihrávek. O čtyři roky starší Boynton má také smlouvu ještě na rok s příjmem 2,95 miliónu dolarů. Za Boston a Phoenix sehrál 437 duelů a připsal si 107 bodů za 27 gólů a 80 asistencí.

Tanguay se stěhuje do Montrealu

Útočník Alex Tanguay se stěhuje z Calgary do Montrealu. Flames vyměnili osmadvacetiletého Kanaďana s volbou v pátém kole za letošní první kolo a druhé v příštím roce. Tanguay má platnou smlouvu ještě na nadcházející sezonu na 5,375 miliónu dolarů.

Tanguay po příchodu do Calgary v roce 2006 z Colorada zářil a nasbíral v 81 zápasech 81 kanadských bodů. V uplynulém ročníku už se mu tolik nedařilo a v 78 utkáních si připsal 18 branek a 40 přihrávek. Na kontě má zisk Stanley Cupu s Coloradem z roku 2001.

Montreal zároveň získal povolení od Toronta k jednaní s dosavadním kapitánem Maple Leafs Matsem Sundinem, který se může stát 1. července nechráněným volným hráčem a ještě se nerozhodl, zda bude pokračovat v kariéře. "Poskytli jsme Montrealu exkluzivní práva s ním jednat od půlnoci před 1. červencem, kdy se stane volným hráčem," řekl generální manažer Toronta Cliff Fletcher.

Reklama