Hlavní obsah

Ruské kluby chtějí do Kontinentální ligy stále lákat hokejisty z NHL

MOSKVA/NEW YORK

Vedení NHL stále jedná s představiteli ruské superligy ohledně dohody o přeplácení hokejistů pod smlouvou. Dokud taková dohoda nebude mezi oběma stranami uzavřena, bude Alexandr Medvěděv, zakladatel Kontinentální hokejové ligy (KHL), která má být konkurencí k NHL, dál nabízet lukrativní smlouvy hvězdám NHL. Podařilo se mu zatím zlákat například obránce Andreje Zjuzina.

Článek

Medvěděvovi se již podařilo zlanařit do KHL útočníka Chrise Simona, obránce Andreje Zjuzina a brankáře Johna Grahama. „NHL dlouhou dobu ignorovala naše smlouvy s hráči, tak proč bychom je měli respektovat my? Pro respekt nemáme žádný právní podklad,“ citovala slova ruského miliardáře kanadská televizní stanice TSN.

Vedení ruské ligy před dvěma roky rozčílil především útěk Jevgenije Malkina do Pittsburghu. Ruského mladíka se mnoho týmu ze Superligy pokouší nalákat zpět do vlasti a nabízí mu až 12,5 miliónu dolarů ročně. Jednadvacetiletý forvard byl nejproduktivnějším hráčem Penguins (47+ 59) v základní části a třetím nejlepším v play-off. Tučňáci došli až do finále NHL, na Detroit však nestačili.

Malkinův agent J.P. Barry potvrdil zájem ruských celků o svého klienta, ale rodák z Magnitogorsku nemá ani přes lukrativní podmínky ruských mužstev zájem odejít z NHL. „Příští rok mu vyprší nováčkovská smlouva a mohl by odejít do Ruska, kde by dostal dvakrát nebo třikrát víc než v Pittsburghu, ale přesto nemá zájem,“ ujistil fanoušky Tučňáků Barry pro Pittsburgh Post-Gazette.

IIHF pohrozila tresty, nemá však pravomoce

„Věřím, že naše kluby nemají ohledně podepisování smluv s hokejisty svázané ruce a mohou činit, jak nejlépe umějí,“ řekl Medvěděv v úterý agentuře AP. „Z právního hlediska mají plné právo smlouvy nabízet,“ přidal. „My jsme tím trpěli v minulosti, tak proč bychom měli nyní říct ´Podívejte chlapci, není to morální, pokud nemáte souhlas, tak to nedělejte´,“ vysvětlil svůj postoj.

Předseda Mezinárodní hokejové federace IIHF René Fasel sice pohrozil, že při ignoraci smluv hráčů s mateřskými týmy přikročí k disciplinárním trestům, nicméně IIHF nemá v tomto směru žádnou pravomoc trest udělit.

Kontinentální liga by měla podle Medvěděva začít v září s čtyřiadvaceti týmy. Mužstva budou moci mít maximálně pětadvacet hráčů, z nichž pět míst na soupisce bude pro cizince. Pro brankáře - cizince budou vyhrazena dvě místa.

Reklama

Související témata: