Hlavní obsah

Kubina doufá, že zůstane v Torontu a pomůže mu do play-off

OSTRAVA

Ani ve své druhé sezóně v Torontu hokejový obránce Pavel Kubina s mužstvem neprožil elektrizující atmosféru play-off NHL. Kanadský klub se slavnou tradicí musí čekat na další ročník. "Já doufám, že budu u toho. Od prvního července můžu být teoreticky vyměněný, ale doufám, že si mě nechají," řekl Kubina novinářům.

Článek

Toronto v létě projde změnami. Spustily je rošády na nejvlivnějších postech: přišel nový manažer Cliff Fletcher, který si před několika dny přivedl ze San Jose kouče Rona Wilsona.

"Pro mě je to příjemná zpráva. Ron Wilson mě letos v březnu chtěl do San Jose, ještě v poslední den přestupů měl velký zájem. Ale já jsem v Torontu spokojený a nechtěl jsem utíkat z boje," uvedl Kubina.

Vítěz Stanley Cup z roku 2004 má po odchodu z Tampy za sebou dvouletou aklimatizaci. Kubinova forma však zejména v první sezóně měla do obvyklého standardu daleko. "První rok se mi v Torontu bohužel kvůli spoustě zranění nevydařil. Druhý půlrok ve druhé sezóně už byl ale daleko lepší. Dával jsem nějaké vítězné góly, cítil mnohem větší herní jistotu. Je jen škoda, že se nepostoupilo do play-off," řekl Kubina, který se v novém prostředí v úvodu angažmá obtížně vyrovnával i s větším tlakem na hráče.

Kritika jej motivuje 

Hokej je v Torontu sportem číslo jedna. V Tampě hráči nejsou pod takovým dohledem médií a fanoušků. "Když se vám nedaří, fanoušci vám to tady dají znát. I mně to prvním roce dali pocítit, nebyl jsem na to vůbec zvyklý. Už jsem se ale naučil žít s tím, že to po nevydařeném zápase můžete schytat. Na druhou stranu vás to ještě více motivuje," tvrdí Kubina.

Příznivci v kanadské hokejové baště však daleko častěji umí nastavit vlídnější tvář. Takovou armádu fanoušků má v NHL snad jen Montreal. Hráčům jsou na blízku pořád: každý den po tréninku, před utkáním doma i venku. O lístky do vyprodané haly je obrovský boj, permanentky se dědí z generaci na generaci.

"Lístky na zápas jsou tady třeba na Vánoce nebo narozeniny tím nejlepším dárkem. Hokejové šílenství tam vládne v tom pravém slova smyslu. Lidé čekají po každém tréninku na podpisy, během sezóny na zápasech venku před hotelem a pak před stadiónem. Toronto je skutečně typické hokejové město," popsal Kubina.

Doufá v setrvání Sundina 

Právě kvůli věrným fanouškům chce český bek v další sezóně Toronto dovést do play-off. Spoléhá přitom na švédskou ikonu Matse Sundina, který zvažuje konec aktivní kariéry. Oba hráči si vypracovali nadstandardní kamarádský vztah. "Je to vynikající člověk. Doufám, že si to rozmyslí a ještě rok, dva bude hrát. Co jsme se posledně bavili po telefonu, říkal, že je to pořád tak padesát na padesát," uvedl.

Když zůstane Sundin, velké změny prý kádr nepotřebuje. "Základ tady je dobrý. Chtělo by to možná ještě doplnit o tři, čtyři hráče a pak jsem přesvědčen, že do Stanley Cupu postoupíme," konstatoval Kubina, který vinou zdravotních obtíží vynechal světový šampionát v Kanadě. Přestože se pak jeho jméno popotahovalo v médiích, neboť v klubu údajně prošel výstupní zdravotní prohlídkou a dostal svolení hrát, chuť reprezentovat mu to nevzalo. "Reprezentovat pro mě byla vždycky čest. Do letoška jsem hrál na pěti mistrovstvích světa, a když bude výkonnost, zdraví a trenér mě povolá, rád přijedu zase," řekl Kubina.

Velký fanoušek fotbalistů Baníku si prázdniny zpestřil výletem na Euro. Z tribuny fandil kamarádovi Václavu Svěrkošovi. "Zrovna jsem měl štěstí, že jsem byla na prvním zápase, kdy rozhodl. Moc jsem mu to přál. Podle mě je strašná škoda, že nedostal šanci v dalších zápasech," prohlásil Kubina.

Reklama

Související témata: