Hlavní obsah

Jágr: Třicet pět miliónů od Omsku? To není pravda!

Údajně velmi lukrativní nabídku v boji o hokejistu Jaromíra Jágra vytasili zástupci Avangardu Omsk. Ruský klub podle informací zámořského listu New York Post nabídl české stálici hokejového nebe tříletou smlouvu s čistým výdělkem 35 miliónů dolarů. Informacím z medií se však musel na páteční tiskové konferenci v Prostějově Jágr jen zasmát. "To by bylo moc hezký, ale pravda to určitě není," nechal se slyšet kladenský rodák.

Článek

Máte už jasněji, kde budete v příští sezóně působit?

Bohužel ne, zatím vůbec nevím, kde budu hrát. Jeden den to spíš vypadá na New York Rangers, druhý zase na Omsk. Veškerá jednání vedou mí agenti, prozatím do nich nijak nezasahuju. Jsem s nimi pouze v telefonickém kontaktu.

Co nakonec ve prospěch jednoho či druhého týmu rozhodne?

Ze zkušenosti vím, že podávám nejlepší výkony, když jsem pod tlakem. Cítím se nejlépe, když je styl hry na mně založený. Čekám tedy, kde budu cítit větší důvěru. Klubová filozofie musí být z mého pohledu taková, že když hraju dobře já, hraje dobře i celé mužstvo. Já musím mít pocit, že je mým úkolem mužstvo vést.

Je pravda, že vám Omsk nabízí za tříleté angažmá 35 miliónů dolarů čistého, jak psaly americké noviny?

To by bylo moc hezký, ale pravda to určitě není. Někdy se musím usmát, co všechno se lze dočíst. Řada věcí je hodně zkreslených.

Hrají peníze ve vašem rozhodování po 16 letech strávených v NHL ještě roli?

Určitě ne rozhodující. Je ale jasné, že když berete vyšší plat, máte v týmu i významnější pozici.

V čem se liší podmínky v New Yorku a v Omsku?

Právě že v ničem podstatném. V obou městech jsem už působil a byl jsem tam náramně spokojený. V Rangers i v Omsku je perfektní zázemí i organizace klubu. O hráče je postaráno zcela komplexně, můžete se soustředit výhradně na hokej. Rangers jsou v tomto směru v NHL asi vůbec nejlepší a v Omsku zase hrají obrovskou roli finance, díky nimž si mohou tamní funkcionáři dovolit o mnoho víc než jiné celky ruské superligy.

Mohou do hry vstoupit ještě i další kluby?

Určitě ano. Vždyť 1. července se zřejmě stanu volným hráčem.

Připadá tedy v úvahu i váš přestup v rámci NHL?

Když budu některými kluby osloven, rozhodně všechny nabídky pečlivě zvážím.

Dokdy byste chtěl mít o novém angažmá jasno?

Tak to skutečně nevím. Dostal jsem se totiž do situace, která je pro mě naprosto nezvyklá. O všem raději hodně přemýšlím, hrozně nerad bych se dopustil jakéhokoliv ukvapeného kroku, jehož bych potom litoval. Nechci nic uspěchat.

Radíte se s někým o přestupu?

S několika lidmi, kteří jsou mi nejblíž, to samozřejmě konzultuju. Ale jen s těmi, kteří mě dobře znají a s nimiž jsem už v životě něco prožil.

A co vám říkají máma a otec?

Mamka mi do toho vůbec nemluví. A táty se raději ani neptám, jeho odpověď totiž dopředu znám.

Řekl by vám, ať se definitivně vrátíte domů do Kladna?

Přesně tak. Já stoprocentně počítám s tím, že na závěr kariéry ještě kladenský dres obleču. Mojí touhou je vybojovat s Kladnem český titul. Teď chci ale ještě minimálně dvě sezóny působit v zahraničí.

Na co tedy čekáte? Co by mohlo vaše rozhodnutí rozetnout?

Měl by z některé strany přijít nějaký významný signál. Zatím ale žádný takový nevidím. Přiznám se, že jsem z toho trochu na rozpacích. Momentálně žiju docela v nejistotě a skutečně nevím, jakým směrem se vydat. Až to vědět budu, pak někde určitě podepíšu.

Kam vás srdce táhne nejvíc?

To řeknu, až se s někým dohodnu.

Mohl by být tím impulzem příchod švédského centra Matse Sundina do Rangers?

Určitě by bylo krásné si s Matsem zahrát v jednom útoku. Je to Evropan a vynikající silový hokejista, jenž je skvělý hlavně ve hře tělem. Nejsem si ale jist, zda ho Rangers angažují. Mně by to sice pomohlo, avšak mužstvu zřejmě nikoli. Vždyť středních útočníků je tam dost. Gomeze, Druryho či Dubinského nebrali jen tak nadarmo.

Hovoří se i o tom, že by naopak Omsk spolu s vámi angažoval také Martina Straku, jenž poněkud zpochybnil svůj přesun do Plzně...

Společně se přece můžeme sejít i v Rangers. I s ním bych si samozřejmě ještě rád zahrál, vždyť mě naprosto perfektně zná. Záleží samozřejmě pouze na Martinovi, zda bude ještě pokračovat v cizině, anebo půjde skutečně do Plzně.

Jaký máte nejbližší program?

V sobotu si zahraji ve Vesce na Olomoucku exhibiční tenisový turnaj. Tenis mám raději než golf, který mi organizátoři rovněž nabízeli.

A potom?

Příští týden si odskočím na několik dní do Ameriky zařídit si tam pár věcí.

Setkáte se s generálním manažerem Rangers Glen Satherem?

To nevím. Před odletem do Česka jsem byl po sezóně v New Yorku dost dlouho a neozval se mi.

Mrzí vás to?

Ale ne. Chápu, že i on to má těžké. Hokej je v současnosti zejména v NHL především byznys a jde v něm o velké peníze. Podepsat staršího hráče na delší dobu pro něj může být riskantní.

Bude to tedy vaše poslední cesta do New Yorku?

To určitě ne. I kdybych v příští sezóně za Rangers nehrál, budu se tam v každém případě i v budoucnu vracet.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články