Hlavní obsah

Kubina: Snad mě Toronto nevymění, chci tam zůstat

PRAHA

Hokejista Pavel Kubina byl v minulém ročníku NHL druhým nejproduktivnějším obráncem Toronta. Maple Leafs však zůstaly za branami play-off, do kterého naposledy postoupily před třemi roky. Přesto by jednatřicetiletý zadák rád v kanadském celku zůstal. "Toronto je nejhokejovější město v NHL. Nádherné hokejové prostředí miluji i s nutností naučit se žít pod tlakem a strašně nerad bych ho opustil," svěřil se Kubina.

Článek

Ještě stále vás mrzí, že jste se s Torontem ani v této sezóně nedostal do play-off?

Ve sportu jsem nezažil větší zklamání. Toronto je nejhokejovější město v NHL. Osmnáct tisíc permanentek je vyprodáno na deset let dopředu a pro každého muže tam je lístek na hokej nejkrásnější dárek k narozeninám či k Vánocům.

To nadšení neklesá, ani při faktu, že klub tři roky po sobě nezasáhl do bojů o Stanley cup?

Neklesá, ale když prohráváme, fandové i média nám to tvrdě dávají najevo. Tlak na nás hráče je obrovský. Nádherně hokejové prostředí v Torontu však miluji i s nutností naučit se žít pod tlakem a strašně nerad bych ho opustil.

Copak, máte nějaké zprávy o tom, že by se vás Toronto chtělo zbavit?

To se stát vždycky může. Před sezónou i v sezóně. Mě by však něco takového bolestivě zasáhlo. Snad mě nevymění, chci tam zůstat a konečně s Maple Leafs bojovat v play-off.

Toronto angažovalo nového trenéra Wilsona ze San Jose a ten vás ještě na jaře chtěl do týmu stůj co stůj. Je to tak?

Je. V březnu, do poslední hodiny, kdy byla možnost pohybu hráčů mezi kluby NHL, mě chtěl. Ale já se tomu bránil, mě Toronto fascinuje svým hokejovým prostředím. To, že Ron Wilson nyní přichází do Toronta, je pro mne snad velmi dobrá zpráva.

Jak výrazně bude nutné posílit tým, aby se v příští sezóně probil do play-off?

Měli by přijít alespoň čtyři hráči. Osa je dobrá, doufám, že v ní zůstane Tomáš Kaberle. Uvidíme, jak to bude s Matsem Sundinem. Má nějaké nabídky a taky uvažuje, že s hokejem skončí. Co dva týdny mu telefonuji a přemlouvám ho, aby ještě sezónu v Torontu vydržel.

Jak dlouho chcete ještě hrát v NHL vy?

Tři až pět let.

Uvidí vás ještě čeští fanoušci v reprezentačním týmu?

Pokud mě trenér Růžička bude chtít a já budu volný a zdravý, tak určitě ano. Za národní mužstvo hraji rád, za deset let v NHL jsem přijel na pět mistrovství světa a dvě olympiády. Zlatý hattrick, k němuž musíte získat Stanleyův pohár a mít zlato z olympiády i mistrovství světa, se podařil sotva dvaceti hokejistů na světě. Mně už k němu chybí jen olympijské prvenství, třeba by se to mohlo povést za dva roky ve Vancouveru.

Zahrajete si i letos fotbal za svůj exhibiční Kubina team?

Zatím si užívám dovolenou, Kubina team si letos v červenci zahraje tři utkání na Ostravsku.

A kdy plánujete svatbu se svojí dlouholetou přítelkyní Andreou Černíkovou, s níž máte dceru Terezku?

Kdy? Uvidíme. Jedno vám ale mohu o svatbě prozradit už dnes. V kostele nám bude zpívat Michal David a na veselce Richard Krajčo.

Reklama

Související témata: