Hlavní obsah

Vrbata: Phoenix měl moře času, ale neudělal nic

V NHL zažil útočník Radim Vrbata svou nejlepší sezónu. Kouč Wayne Gretzky mu dal ve Phoenixu spoustu prostoru a mladoboleslavský rodák se náramně odvděčil. Se sedmadvaceti góly byl druhým nejlepším střelcem týmu. Jenže nové smlouvy se od Kojotů nedočkal. „Chtěl jsem tam zůstat, ale vnucovat se nebudu,“ říkal Vrbata, po kterém hned chňapla Tampa Bay.

Článek

V minulé sezóně vás ve Phoenixu plácali po zádech, trenér Gretzky vás chválil, kudy chodil, ale návrh nové smlouvy od Kojotů nepřišel. Nemrzí vás to?

Celou dobu jsem si říkal, že se určitě domluvíme. Mluvilo se o tom už od listopadu. Phoenix měl moře času a já bych byl ochotný hrát i za míň peněz, než mi nakonec nabídla Tampa. Ale oni neudělali nic.

Vaši, dneska už bývalí, spoluhráči Martin Hanzal a Zbyněk Michálek z toho museli být dost přešlí, ne?

Byli překvapení, divili se, ale co naděláte. Je to prostě byznys a Phoenixu se už třeba nedostávalo financí. Nevím, vnucovat se nebudu.

Tampa Bay se ozvala bezprostředně poté, co jste se stal volným hráčem. Měl jste signály, že o vás tolik stojí?

Oficiálně jsem s nimi jednat nemohl, ale něco jsem si přečetl na internetu. Snažily se do toho vstoupit i jiné kluby, ale Tampa jednala vážně bleskově.

Dostal jste devítimiliónový kontrakt na tři roky. Je to přesně to, co jste si přál?

Určitě. Od začátku jsme s agentem požadovali tříletou smlouvu. A ty peníze jsou taky moc dobré. Navíc jsem chtěl jít do klubu, kde bych se dostal mezi šest nejlepších útočníků, a to mi Tampa slíbila.

První řada Lightning ve složení Lecavalier, Prospal, St. Louis se ale zdá být nedotknutelná.

Mluvil jsem s trenérem Melrosem i s majiteli klubu a říkali mi, že bych měl začínat v lajně s Ryanem Malonem a jedničkou draftu Stamkosem. To nevypadá špatně. A nikde taky není řečeno, že se složení útoků v sezóně neprohází. Třeba si zahraji i s Vencou Prospalem.

Tampa podepsala i bitkaře Davida Kočího, takže by o vás mělo být dobře postaráno.

Jo, z toho mám radost. S Davidem jsme se potkali už v Chicagu, máme i stejného agenta. Jsem rád, že se zase uvidíme.

Máte momentálně siestu, nebo jste už taky začal s tréninkem?

Trénuju už tři týdny! Žádná dovolená. Jen v polovině července poletím na mítink hráčské asociace NHL do Říma.

A na konci prázdnin už vyrazíte do Ameriky. Jenže tentokrát vás čeká zase rychlý návrat do Česka. Už se těšíte na říjnový start NHL v Praze proti Rangers?

Když jsme s Tampou kontrakt ladili, tak jsem si na to ani nevzpomněl. Ale teď to beru jako krásný bonus ke smlouvě.

Reklama

Související témata: