Hlavní obsah

Reprezentačního kouče Růžičku Jágrovo rozhodnutí nepřekvapilo

Rozhodnutí Jaromíra Jágra podepsat kontrakt v ruském Omsku ani v nejmenším nepřekvapilo staronového reprezentačního trenéra Vladimíra Růžičku. Naopak, Jágrův spoluhráč z útočné formace z olympijských her v Naganu se domnívá, že podobných přestupu směrem z NHL do Ruska bude přibývat.

Článek

Své kamarády a spoluhráče z reprezentace však hvězda českého hokeje přece jen většinou zaskočila. Jágrův životní krok však respektují a těší se na případná další setkání v dresu národního týmu.

Růžička na rozdíl od členů Jágr týmu, kteří si zpestřili letní volno beachvolejbalovým turnajem na Máchově jezeře v Doksech, o přestupu dobře věděl. "Vůbec mě to nepřekvapilo. Opravdu vůbec," řekl. "Prostě jsem tušil, že tam nezůstane. Myslím, že tímhle směrem se to bude v nejbližší době i vyvíjet. Proč? Protože v Rusku jsou větší peníze než v NHL. Hráči okolo třiceti let, kteří si třeba NHL už zahráli, tak půjdou do Ruska vydělat ještě nějaké peníze a Kanada si to bude moct naložit," prohlásil Růžička.

V Ruskou chtějí konkurovat NHL

Ruská liga je podle něho na velkém vzestupu a nově vzniklá Kontinentální liga bude chtít konkurovat prestižní zámořské soutěži. "Už teď je tam plno dobrých hráčů. Neříkám, že to bude zcela rovnocenná konkurence, ale určitě to půjde hodně nahoru."

Z pohledu reprezentace však Růžička nad Jágrovým stěhováním na východ zatím ani v náznaku nepřemýšlel, přestože sám věhlasný útočník ještě před podpisem smlouvy s Avangardem připustil, že v případě hraní v Evropě by v případě zájmu reprezentoval rád. "Z tohoto úhlu jsem se na to nijak nekoukal. Vůbec bych nepředbíhal, to všechno má svůj čas. Záleží na více věcech. Důležité bude, jak na tom Jarda bude, jakou bude mít chuť, na to je skutečně brzy," uvedl Růžička.

Kaberle byl překvapený

Pro kapitána národního mužstva na letošním mistrovství světa Tomáše Kaberleho byla celá záležitost velkou novinkou. "Jak Rangers podepsali Näslund s Kalininem, tak bylo těžký, aby ho tam dostali," připomněl poslední podpisy smluv týmu z Manhattanu. Podle obránce Toronta tím utrpí celá soutěž. "Je to jeden z nejlepších hráčů NHL a vždy, když někdo takhle odejde, tak je to škoda. Ale uvidíme, kde bude třeba příští rok," dodal Kaberle.

Po Dominikovi Haškovi skončila v zámoří další obrovská postava světového hokeje. "Jarda ale bude osobnost někde jinde a myslím, že o tom, jak hraje v Rusku, bude v NHL dobře slyšet. Určitě to budou i sami sledovat, to jen tak neutichne," domníval se Kaberle. "Když tam byl přes výluku, tak tam byl spokojený a myslím, že tam o něj bude postaráno dobře."

Kaberle by se s Jágrem rád potkal opět v reprezentaci

Již teď na něm bylo vidět, že by další setkání v reprezentačním dresu uvítal. "Když jsme spolu hráli ve Vídni (v roce 2005), tak jsme si to všichni užívali. V týmu byla výborná atmosféra na ledě i mimo něj a když se to pak vyhraje, tak je to o to lepší. Tehdy na něm nebylo minutku vidět, že by nechtěl hrát. Má i v tolika letech pořád obrovskou chuť do hry," ocenil Kaberle.

Podle zkušeného zadáka sehrála pravděpodobně velkou Jágrova touha být lídrem týmu. "Jarda, když něco dělá, tak chce vyhrát. Nedělá to jen kvůli tomu, že si jde zahrát. Vždycky takový byl. A výborný hráč prostě musí takhle myslet. Určitě doufá i v to, že Omsk ruskou ligu vyhraje," domníval se Kaberle. Raději by však Jágra viděl úplně někde jinde. "Bylo by hezký, kdyby byl v Torontu, to by ho určitě chtělo," usmál se.

Průcha ztratil v Rangers dalšího českého parťáka

Po pravděpodobném obchodu Martina Straky ztratil dalšího českého parťáka v týmu Jezdců útočník Petr Průcha. "Já do toho nevidím, je to jeho věc a jeho rozhodování a domlouvání s generálními manažery. Rozhodl se, jak se rozhodl, což musí všichni akceptovat," podotkl Průcha. Připustil však, že je mu to líto. S Jágrem už si možná v jednom týmu nezahraje. "Jasně, že je mi to líto. Ale tak to je v případě každého Čecha, který odejde, protože mít jich v týmu několik, to je prostě paráda. Jednu chvíli jich tam bylo šest nebo sedm, to se pak cítíte jako doma. Teď momentálně tam je jen další Čech a nikdo nemohl počítat s tím, že tam vydrží celou mojí hokejovou kariéru."

Podle vývoje v NHL vše nasvědčuje tomu, že při úvodních zápasech newyorských Rangers a Tampy Bay 4. a 5. října v Praze budou mít Lightning v týmu více Čechů než Jezdci, v jejichž kádru byla ještě před pár týdny početná česká kolonie. "Tak to prostě je. Vždycky, jak se otevře trh s volnými hráči, tak se stane něco zajímavého a momentálně to vypadá, že si tu kolonii dělá Tampa. Pro zápas v Praze je to jedině dobře," domnívá se Průcha.

Nepříjemný protivník tak přibyl na seznam šikovných útočníků ruské nejvyšší soutěže, s nimiž bude zápolit nový bek Magnitogorsku Karel Pilař. "Na ty souboje s ním se moc netěším," usmál se Pilař. "Určitě to však bude zpestření pro ruskou ligu, která bude určitě ještě o to víc sledovaná a do budoucna přitáhne i další hráče. Ty čtyři týmy nahoře budou hodně dobré. S Magnitogorskem hrajeme Victoria Cup proti Rangers a myslím, že rozhodně nijak nepropadneme," prohlásil Pilař.

Reklama

Související témata: