Hlavní obsah

Možná se uvidíme ve Vancouveru v roce 2010, vzkazuje Jágr Americe

Hokejista Jaromír Jágr se rozloučil s NHL v dresu New Yorku Rangers a od příští sezóny bude hájit barvy ruského celku Avangard Omsk. Stalo se tak poté, co Jezdci angažovali švédského forvarda Markuse Näslunda a české křídlo si pláclo s šéfem Omsku Anatolijem Bardinem. "Nezapomínejte, že jsem z Evropy, Rusko pro mě není nic nového," řekl šestatřicetiletý útočník pro Canadian Press.

Článek

"Pro americké nebo kanadské hráče by to bylo jiné, ale pro mě...já si to užiju," citoval Jágrova slova zpravodajský server Espn. Jedním dechem však český forvard dodal, že loučení nebylo vůbec jednoduché. "Bylo to nejtěžší hokejové rozhodnutí v mém životě, o tom není pochyb," přiznal Jágr.

A jak by ne. Svou zámořskou misi začal v roce 1990, kdy mladého Čecha draftoval Pittsburgh, v jehož dresu strávil jedenáct sezón a prožil nejlepší léta své kariéry. Měl skvělé statistiky, s týmem vyhrál dvakrát Stanley Cup (1991, 1992). V sezóně 2001/02 přišel přestup do Washingtonu a o dva roky později do Rangers, kde Jágr zakončil svou bohatou kariéru v NHL, v níž v základní části nasbíral 1599 kanadských bodů za 646 branek a 953 asistencí.

"Chci poděkovat všem týmům, který mi předložily nabídky a věřily mi," těšilo Jágra. "Edmonton mi nabídl pravděpodobně nejlepší kontrakt. Byla to skvělá smlouva," přiznal kladenský rodák, jenž v NHL získal pětkrát Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče, jednou Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče a třikrát se stejného ocenění dočkal v hlasování samotných hokejistů - Lester B. Pearson Award. "Samozřejmě děkuji Rangers za úžasné tři roky. Věk nezastavíte a oni se rozhodli jít jiným směrem," uvědomil si.

Rangers pustili Jágra k vodě
GM Sather: Už jsme nemohli čekat

Po sedmnácti letech v zámoří se tak Jágr vrací na starý kontinent, čeští fanoušci si však budou muset ještě na "osmašedesátku" počkat. "Víc jak na dva roky bych nepodepsal kvůli svému otci," řekl Jágr již v květnu. "Požádal mne, abych se potom vrátil domů," prozradil. Americe však zcela valé nedal. "Možná se uvidíme ve Vancouveru v roce 2010," pousmál se "Džegr" ohledně startu na olympijských hrách.

Reklama

Související témata: