Hlavní obsah

NHL vzkazuje Jágrovi: Dobrou noc a hodně štěstí

Odchod hokejisty Jaromíra Jágra z kanadsko-americké NHL do ruské superligy v zámoří vyvolal mnoho ohlasů. Pocity, které provázejí odchod nejlepšího českého hráče v historii ligy, jsou smíšené. „Jágr byl ve svých nejlepších letech hvězdou NHL,“ prohlásil magazín Sporting News. „Dobrou noc a hodně štěstí,“ vzkazuje titulek sportovního magazínu.

Článek

„Problém je - a to je cenný argument - že Jágrův vrchol pominul a bude ho pronásledovat,“ uvádí Sporting News v komentáři k českému forvardovi. „Jágr chtěl hrát v NHL ještě několik let, než se vrátí domů do České republiky, ale teď bude reklamním tahákem nové Kontinentální ligy,“ stěžuje si magazín. „Kdyby chtěl Jágr skutečně zůstat, pak by se na novou smlouvu nevykašlal,“ pokračuje Sporting News.

Podle analýzy amerického magazínu bude mít Jágrův odchod dva důsledky. Jednak nastal čas, aby Rangers našli svého nového lídra a dali šanci mladým nadějným hokejistům, aby hráli klíčovou roli. „Angažování Näslunda to však zcela jistě nesplňuje, spíše by se měli podívat po nějakých dvacetiletých než po třicátnících,“ vzkazuje magazín generálnímu manažerovi manhattanského klubu Glenu Satherovi, který nenabídnul nejslavnějšímu Čechovi v NHL dvouletou smlouvu, jak požadoval.

Druhým důsledkem je, že se Pittsburgh zbavil pokušení znovu kladenského rodáka získat do svých řad. Jágr se z týmu Tučňáků stěhoval do Washingtonu v sezóně 2001/02 poté, co s Penguins dvakrát získal Stanley Cup (1991, 1992). Bodově nejpovedenější sezónu zažil v sezóně 1995/96, kdy nasbíral famózních 149 kanadských bodů za 62 gólů a 87 asistencí.

Rangers pustili Jágra k vodě
GM Sather: Už jsme nemohli čekat

„Fanoušci Pens mohou slavit,“ pokračuje Sporting News k odchodu šestatřicetiletého útočníka, jenž za svou kariéru v NHL zaznamenal v play-off 181 bodů. Třikrát zvítězil v hlasování hráčů pro nelepšího hokejistu sezóny (1999, 2000, 2006), pětkrát vyhrál Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče (1995, 1998, 1999, 2000 a 2001) a v roce 1999 obdržel Hart Memorial Trophy pro nejužitečnějšího hráče.

„Doufám, že je to trend všech líných hráčů. Bude mi chybět asi tak jako Jašin, je mi z těhle milionářů na nic,“ zní komentář jednoho ze zhrzených čtenářů magazínu. „Dal bych všechno, abych mohl hrát třeba jen za padesát tisíc dolarů za rok,“ dodal rozzlobený fanoušek.

Reklama

Související témata: