Hlavní obsah

Hašek rozlučku nechystá, teď se chce hlavně věnovat firmě

PRAHA

Podle svých slov poslední tiskovou konferenci týkající se hokeje uspořádal v pondělí v Praze Dominik Hašek. Nyní už bývalý fenomenální gólman zopakoval důvody, proč se rozhodl po sezóně v Detroitu vyšperkované ziskem Stanley Cupu, ukončit kariéru, a jak si představuje svou další budoucnost. Svůj čas teď hodlá věnovat především své firmě, která se zabývá prodejem sportovního oblečení a vybavení.

Článek

Uplynul zhruba měsíc od chvíle, kdy Hašek v Detroitu oficiálně oznámil konec své úspěšné kariéry. "Třem nebo čtyřem spoluhráčům jsem řekl už před oficiální tiskovou konferencí, že končím. Nik Lidström pak zorganizoval, že na tiskovku přišli skoro všichni spoluhráči. To bylo fajn," zavzpomínal český gólman.

Potom už jej ale čekaly méně příjemné záležitosti. "Po oslavách Stanley Cupu jsme odjeli s rodinou na dovolenou a pak následovalo balení a loučení s lidmi v zámoří. Přivezl jsem si především spousty vzpomínek. Věci nejsou tak důležité jako lidé, s kterými jsem se během těch šestnácti nebo sedmnácti let setkával," připomněl hektické okamžiky po konci kariéry. Od soboty už je v Čechách a řídí stěhování rodiny do Prahy, kde od září začne dcera Dominika chodit do školy.

Na trénování nemyslí, rozlučku neplánuje    

Hokej už se pro něj stává minulostí. Možnost, že by se například začal věnovat trenéřině, stejně jako v minulosti zavrhl. "V tuhle chvíli to není mým plánem. Ani v minulosti jsem na to nikdy nepomyslel. Rád mladým klukům poradím, popovídám si s nimi o hokeji. Ale trénování mne neláká. Na hokej určitě nezanevřu, rád se půjdu podívat na extraligu. Ale to je asi tak všechno," tvrdí Hašek.

Stejně tak odmítá i úvahy o možné rozlučce na ledě. "To v žádném případě, já tyhle věci nemám moc rád. Žádnou oficiální rozlučku neplánuji. Nemám nic proti nikomu, kdo rozlučky dělá, ale pro mne to není. Nechci to úplně vylučovat, ale raději bych se už ve výzbroji neobjevil," dal najevo, že takřka čtyřicet let v brankářské masce a s betony na nohou mu bohatě stačilo.

Třiačtyřicetiletý Hašek se bezpochyby zapsal do historie světového hokeje a při otázce na jeden okamžik kariéry, na který nejvíce vzpomíná, nedokázal najít jednoznačnou odpověď. "Jeden okamžik nevytáhnu, bylo jich určitě víc. Stoprocentně to musí být olympiáda v Naganu, Stanley Cup před šesti lety, ale určitě i tituly s Pardubicemi. Dodnes bych dokázal popsat ten vítězný gól v prodloužení s Jihlavou v roce 1987," prokázal skvělou paměť.

Bodyguardi ať dávají pozor spíš na Hudlera 

Asi poslední akci, která jej bude bezprostředně spojovat s hokejem, bude srpnový přílet Stanley Cupu do Čech. "Já plánuji spíše soukromou párty. Ale Jirka Hudler chce udělat něco velkého asi ve Vsetíně a jak ho znám, tak nepochybuju o tom, že to bude stát za to. Už jsem říkal bodyguardovi, který při mých oslavách před šesti lety skončil v Pardubicích v bazénu, aby si tentokrát dal pozor spíš na něj," usmíval se.

Zápasy NHL už bude Hašek sledovat jen při příležitosti zahájení příštího ročníku v Praze, ale do zámoří bude stejně muset cestovat. "V Buffalu jsem kdysi založil úspěšný charitativní projekt, v Detroitu jsem také rozjel firmu, a navíc syn Michael se dostal na univerzitu v Michiganu. Takže minimálně jednou nebo dvakrát do roka se určitě do zámoří vydám."

Hokej však sleduje už jen zpovzdálí a z posledních událostí jej překvapil odchod Jaromíra Jágra do Ruska. "Myslím si, že mohl ještě s Rangers hrát o Stanley Cup. V posledním play-off byl jednoznačně jejich nejlepším hráčem. Näslund určitě není náhradou za Jágra. V každém případě bude Jarda NHL chybět," myslí si.

Vše pro firmu

Haškovou hlavní prioritou se od dnešního dne stává jeho firma Dominator, zabývající se prodejem sportovního oblečení a vybavení. "Dnes jdu poprvé do práce, firma je teď moje nová vášeň. Budu firmu řídit každý den a chci samozřejmě udělat co nejvíce pro značku. Tak jak jsem pracoval na ledě, chci pracovat i pro firmu v byznysu. V tuhle chvíli se na to velmi těším, ale jsem v téhle oblasti nováček. Je to jako když jsem v sedmnácti poprvé přišel do A-týmu a nevěděl nic o systému mužstva," přiznal dvojnásobný držitel Hart Trophy, že se musí ještě v podnikání zapracovat.

Reklama