Hlavní obsah

Má se NHL začít bát? Kontinentální liga cení zuby

PRAHA

Milióny dolarů z kapes ruských boháčů a nesmiřitelný tón vůči NHL. Těžký kalibr vytáhla na hokejovou scénu Kontinentální liga. V zámoří se obávají, že movití oligarchové přivábí do Ruska další hvězdy, jejichž je Jaromír Jágr pouze předvojem.

Článek

Před pár dny sice NHL a hokejové federace zastřešené IIHF vyhlásily „pakt o neútočení“, tedy gentlemanskou dohodu o dodržování smluv a nepřetahování hráčů. Den po tomto vyhlášení jsou ale dobré úmysly v troskách. Peníze mají velkou moc a kluby KHL to vědí moc dobře. Proto Ufa předložila nabídku, jaká se neodmítá, Alexandru Radulovovi, který má ještě rok platný kontrakt v Nashvillu.

Boj o Radulova

Dvaadvacetiletý Rus si porovnal 984 tisíc dolarů, za které by hrál v příštím roce v dresu Predátorů, s 13 milióny na tři sezóny, jež mu nabídl úřadující ruský mistr. A vydal se domů. „Řekl jsem vedení Nashvillu, že chci hrát v Rusku, kde mi nabízejí mnohonásobně lepší podmínky. Predators slíbili, že se ozvou, ale nic neudělali. Takže letím do Ufy,“ prohlásil Radulov, který má být jedním z pěti nejlépe placených hráčů KHL.

V Nashvillu sice věří, že se ruský talent objeví v září na tréninkovém kempu Predátorů, ale to není moc pravděpodobná varianta, ačkoli mluvčí IIHF Szymon Szemberg označil záležitost kolem Radulova za porušení dohody a slíbil Predátorům, že doporučí KHL smlouvu neuznat.

V hledáčku Shanahan

Tím však konfrontace ruské a zámořské strany nekončí. Zamotává se i případ Nikity Filatova, nejvýše postaveného ruského hráče při letošním draftu NHL. Mladík sice podepsal tříletý kontrakt s Columbusem, jenže prezident Kontinentální ligy Alexandr Medvěděv se rozhodl požadovat po Blue Jackets půl miliónu dolarů jako odstupné pro předchozí Filatovův klub CSKA Moskva. „Dokud nebude zaplaceno, nevydáme hráčovou transferkartu, takže nebude moci hrát NHL ani juniorské zámořské soutěže,“ prohlašuje Medvěděv.

Právníci studují smlouvy, smír je v nedohlednu, ale to KHL zjevně nevadí. A dolary se snaží ulovit další velké ryby ze zámoří. Víkendovými přírůstky se stali Jozef Stümpel (z Floridy do Astany) a Sergej Brylin (z New Jersey do Petrohradu).

KHL SE PŘEDSTAVUJE
Dvacet čtyři týmů (21 z Ruska a po jednom z Běloruska, Kazachstánu a z Lotyšska) je rozděleno do čtyř divizí – Bobrovovy, Černyševovy, Charlamovovy (v ní je Jágrův Omsk) a Tarasovovy
Hraje se od 2. září 2008, vítěz by měl být znám nejpozději 12. dubna 2009
Platový strop pro hráče v jednom klubu je 40 miliónů dolarů, minimum 10 miliónů.
V týmu nesmí být víc než čtyři cizinci ze zemí mimo Kontinentální ligu.
Největší hvězdou KHL je Jaromír Jágr.

Reklama

Související témata: