Hlavní obsah

Gól č. 801 na rozloučenou. Ani Jágr už hokejového velmistra nedohnal

Dal gól ve svém prvním zápase v základní části NHL, trefil se i v tom posledním. Už je to 40 let, co proslulý Gordie Howe uzavřel svůj střelecký účet na čísle 801. Pouze Wayne Gretzky dokázal výkon hráče s trefnou přezdívkou Mr. Hockey překonat.

Foto: Profimedia.cz

Gordie Howe na archivním snímku.

Článek

Howe se 6. dubna 1980 symbolicky trefil proti Detroitu Red Wings, v jehož dresu strávil převážnou část své kariéry. Od roku 1946 hrál s okřídleným kolem na prsou 25 sezon!

Gólman Rogie Vachon si kromě tří Stanley Cupů, Vezina Trophy (1968) a vítězství na Kanadském poháru 1976 mohl do životopisu připsat i to, že byl posledním brankářem, kterému dal Howe v základní části gól...

Hrající legendě bylo v té době 52 let a šest dnů. Na ledě ve službách Hartford Whalers ale rozhodně nebyl do počtu. V 80 zápasech sezony nasbíral 41 bodů (15+26). U soupeřů měl šedivý chlapík bez přilby přirozený respekt, přesto si stále liboval ve své oblíbené disciplíně.

„Byl jsem u mantinelu a za zády najednou slyším: Uf! Au! Otočím se a táta zrovna trefil soupeře, který mě chtěl hitovat... Tak mu říkám: ,Tati, nemohl bys chvilku počkat? Já ten hit přece ustojím,‘,“ vyprávěl Marc Howe, který hrál za Whalers společně s otcem a krátce i se starším bratrem Martym.

V civilu anděl, na ledě ďábel

V civilu byl Howe tím nejmilejším člověkem, který nikdy fanouškům neodmítl podpis nebo společnou fotku, ale na ledě byste se s ním potkat nechtěli.

Kromě toho, že hned od začátku své dráhy chrlil góly a asistence, byl také obávaným rváčem, který si často liboval v zákeřnostech. Fotografie jeho soků z bitek se zlomenými nosy a ofačovanými obličeji plnily více než dvě dekády stránky zámořských novin. Po letech ale většina z nich na šrámy, které jim způsobil Howe, vzpomínala takřka s dojetím.

„Gordie se mě jednou před buly zeptal, jak se má manželka, a když jsem se na něj otočil, okamžitě jsem měl jeho loket na bradě,“ chechtal se Red Kelly, který přitom před odchodem do Toronta strávil s Howem 13 let v jedné kabině.

Už v play off 1950 se přitom detroitský symbol ocitl v přímém ohrožení života po kolizi s Tedem Kennedym z Maple Leafs. Ten byl pak dlouhá léta považován v Detroitu za veřejného nepřítele č. 1. Howe utrpěl frakturu lebky, nosu i lícní kosti. Strach měli fanoušci i lékaři, ale rodák z vísky Floral v Saskatchewanu měl tuhý kořínek.

„Vrátil se hned na začátku příští sezony a vůbec byste si nevšimli, že kolem Gordieho kroužila smrt,“ řekl Howeův spoluhráč Ted Lindsay.

Však také Howe šestkrát vyhrál bodování NHL, pětkrát byl nejlepším střelcem základní části, získal čtyři Stanley Cupy a šest Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče.

Nešetřil ani Gretzkého

V sezoně, v níž končil, se ještě stačil v NHL potkat i se svým následovníkem působícím v Edmontonu Gretzkým, který Howea naprosto adoroval.

„Byl ještě lepší, větší a silnější, než jsem si kdy představoval,“ řekl Gretzky.

17. listopadu 1979 však nastupující kanadský idol poznal, že Howe mezi mantinely neuznává nějaké kamarádění se soupeři.

„Sekl mě přes prsty a říká: ,Mladej, opovaž se mi ještě jednou sebrat puk.‘ Tak jsem jen rychle vyhrkl: ,Promiňte, už to neudělám,‘,“ rozesmál se Gretzky, když tuhle příhodu líčil v talkshow Conana O’Briena.

Jágr to nestihl

Howeovo jméno bylo často zmiňováno i v souvislosti se závěrečnou fází zámořské anabáze Jaromíra Jágra. Český útočník stačil legendu překonat v počtu bodů, ale ve střelecké tabulce za ním na třetím místě zaostává o 35 gólů (766). Nestihl ho přeskočit ani v počtu odehraných zápasů, k posunu na první místo historie NHL by Jágr potřeboval ještě pětatřicet startů.

Fanoušci hned připomněli Jágrův úprk do KHL, kde tři sezony působil v Omsku i tři výluky v NHL, které českou ikonu připravily o pořádnou porci zápasů. S nimi by se jeho statistiky blýskaly ještě o dost víc.

Jenže i Howeova čísla mohla vypadat zásadně jinak. S Detroitem a NHL se rozloučil v roce 1971. Následně dva roky nehrál a pak šest let působil v konkurenční WHA, než svou kariéru definitivně uzavřel před čtyřiceti lety jako důstojný padesátník v barvách Whalers.

Reklama