Hlavní obsah

Toronto ocení Clarka s Gilmourem slavnostním vyvěšením dresu

Dva kapitány týmu Maple Leafs z nedávné minulosti ocení v průběhu nadcházející sezóny zámořské NHL vedení Toronta. Dres s číslem 17, které nosil na dresu Wendel Clark, bude v rámci předzápasového programu vyvěšen ke stropu haly Air Canada Centre 22. listopadu před duelem proti Chicagu, stejné pocty se pak dočká 31. ledna před soubojem s Pittsburghem i Doug Gilmour, jehož záda zdobilo číslo 93.

Článek

Jedenačtyřicetiletý Clark a pětačtyřicetiletý Gilmour se tak přidají k elitní třináctce hráčů, která se již stejného klubového ocenění dočkala. Toronto však nevyřazuje slavnostně vyvěšená čísla z užívání. K takovému kroku sahají Maple Leafs pouze v ojedinělých případech, kdy člen týmu zemře nebo ukončí svou kariéru kvůli tragickým okolnostem.

Kanadský klub tak již nepoužívá pouze tři čísla: pětku, která patřila obránci Billu Barilkovi, jež zahynul při leteckém neštěstí v roce 1951, šestku útočníka Ace Baileyho, jehož kariéru předčasně ukončila rozsáhlá zranění hlavy včetně zlomeniny lebky, a devětadevadesátku Wayna Gretzkého, kterou vyřadilo z užívání v celé soutěži vedení NHL.

Clarke byl jedničkou draftu 1985 a v Torontu prožil nejlepší léta své patnáctileté kariéry v prestižní soutěži. Nekompromisní útočník hrál také za Quebec, New York Islanders, Tampu Bay, Detroit a Chicago. V 793 zápasech základní části nasbíral celkem 564 bodů za 330 gólů a 234 asistencí, ale vedle toho také 1690 trestných minut. V play off přidal v 95 startech 69 bodů díky 37 přesným trefám a 32 nahrávkám.

V Maple Leafs se Gilmour rychle zabydlel

Gilmour byl v roce 1992 ústřední postavou výměny rekordního počtu hráčů mezi Torontem a Calgary, jíž se zúčastnilo dohromady deset hokejistů. V týmu Maple Leafs se rychle zabydlel a další sezónu 1992/93 byl kandidátem na Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče NHL, když v 83 zápasech zaznamenal 127 bodů za 32 gólů a 95 finálních přihrávek. Připsané body celkem i počet asistencí jsou také dosud klubovými rekordy a Gilmour nakonec získal alespoň Selkeovu trofej pro nejlépe bránícího útočníka.

Právě od Clarka přebral v roce 1994 kapitánské céčko a nosil ho tři roky, než se dostalo k Matsu Sundinovi. Působil také v St. Louis, New Jersey, Chicagu, Buffalu a Montrealu. V prestižní lize odehrál Gilmour dohromady 1474 duelů a nastřádal 1414 bodů za 450 zásahů a 964 nahrávek. V play off přidal ve 182 zápasech 188 bodů díky 60 gólům a 128 asistencím.

Reklama

Související témata: