Hlavní obsah

Obránce Kuba byl vyměněn z Tampy Bay do Ottawy

Český hokejový obránce Filip Kuba byl vyměněn v NHL z Tampy Bay do Ottawy a nepředstaví se tak v dresu Lightning při zahájení nadcházející sezóny v Praze. Jednatřicetiletý mistr světa z Hannoveru se stal součástí výměny za slovenského beka Andreje Meszároše, za kterého Tampa obětovala ještě dalšího zadáka Alexandra Picarda a právo výběru v prvním kole draftu v roce 2009.

Článek

Kuba strávil v Tampě Bay dvě sezóny a v té uplynulé si připsal v 75 zápasech 31 bodů za šest branek a 25 asistencí. Celkem v NHL nasbíral vítkovický odchovanec a bývalý hráč Floridy a Minnesoty v 531 utkáních 207 bodů za 55 tref a 152 přihrávek. Ve 24 duelech play-off vstřelil čtyři góly a na devět přihrál.

"Filip je opravdu skvělá osobnost. Je tichý, ale výborný hokejista. Může hrát na modré čáře při přesilovkách a má opravdu dobrou střelu," řekl na Kubovu adresu generální manažer Ottawy Bryan Murray. Kuba, který prý přesun přivítal, má ještě na rok platnou smlouvu s příjmem tří miliónů dolarů.

Vedení Ottawy se nebylo schopno domluvit s Meszárošem, který je chráněným volným hráčem, na nové smlouvě. Zástupci Lightning prý dvaadvacetiletému rodákovi z Považské Bystrice nabídli víceletý kontrakt s ročním příjmem pět miliónů dolarů. Meszároš si tím výrazně finančně polepší, protože měl v minulé sezóně příjem 984 200 dolarů.

S Kubou přichází do Ottawy i Picard

"Jsme velice rádi, že jsme získali práva na Andreje Meszároše. Skvěle pasuje do našich plánů vrátit se mezi nejlepší týmy. Je to silný, všestranný hráč. Asi nejdůležitější je, že jsme získali dvaadvacetiletého hráče, který má na kontě už téměř 250 zápasů v NHL. Víme, že se bude ještě zlepšovat." prohlásil viceprezident pro hokejové operace Tampy Brian Lawton.

Meszároše si vybrala Ottawa v roce 2004 v prvním kole draftu jako celkově 23. v pořadí. Po odchodu z Trenčína strávil rok v juniorské WHL v celku Vancouver Giants, potom naskočil do týmu Senators a nevynechal za tři roky jediný zápas. V 246 duelech NHL zaznamenal 110 bodů za 26 branek a 84 asistencí. V 34 utkáních play-off skóroval dvakrát a přidal sedm přihrávek. Třiadvacetiletý Picard, který spolu s Kubou přichází do Ottawy, má zatím v NHL na kontě za Philadelphii a Tampu Bay 92 utkání a 28 bodů.

Tampa otevře nový ročník NHL v Praze

Tampa Bay v uplynulé sezóně skončila na dně NHL a po nástupu nových majitelů Orena Koulese a Lena Barrieho výrazně posiluje. Na trenérském postu nahradil Johna Tortorellu Barry Melrose a mezi novými akvizicemi má i navrátilce z Philadelphie Václava Prospala a dalšího českého útočníka Radima Vrbatu. Přišli také například brankář Olaf Kölzig, obránce Matt Carle a forvardi Ryan Malone, Gary Roberts, March Recchi či český bitkař David Kočí z Chicaga.

Na Lightning se mohou těšit fanoušci v Praze, protože v O2 Areně vstoupí do sezony 4. a 5. října v zápasech proti New Yorku Rangers. Ještě předtím se v přípravě představí 28. září v Berlíně proti Eisbärenu a o dva dny později v Bratislavě proti Slovanu, takže Meszároše budou moci sledovat v akci i slovenští příznivci.

Reklama

Související témata: