Hlavní obsah

Útočník Lang přestupuje z Chicaga do Montrealu

Český útočník Robert Lang bude v NHL hrát za Montreal Canadiens. Vedení slavného klubu v pátek získalo sedmatřicetiletého hokejistu z Chicaga výměnou za volbu v druhém kole draftu v roce 2010. Canadiens se tak definitivně vzdali možnosti, že by se dohodli se švédským centrem Matsem Sundinem, jemuž skončila smlouva v Torontu a zatím se nerozhodl, zda bude v pokračovat v kariéře.

Článek

Lang má ještě v nadcházející sezóně platný kontrakt na čtyři milióny dolarů a v červenci se může stát nechráněným volným hráčem. Do Montrealu se těší. "Nikdo nechce být trejdován a stěhovat se s rodinou, ale tato situace je jiná. Montreal je skvělé hokejové město," citovala Langa zámořská média. V novém působišti se potká s krajany Romanem Hamrlíkem a Tomášem Plekancem.

Olympijský vítěz z Nagana bude v NHL nastupovat už v dresu sedmého týmu. Od roku 1992 hrál za Los Angeles, Boston, Pittsburgh, Washington, Detroit a Chicago. Včetně play-off odehrál v kanadsko-americké lize 962 zápasů a připsal si 680 bodů za 252 gólů a 428 asistencí. "Je to (Montreal) mladý tým se spoustou talentu. Těším se, že mu přispěju svými zkušenostmi," uvedl Lang na webové stránce Canadiens.

V Langovi vidí generální manažer Montrealu Bob Gainey zkušenou posilu do středu útoku, kterou původně hledal v Sundinovi. "Věříme, že zvýší naši útočnou sílu a přinese zkušenosti," prohlásil Gainey. "Cítím, že jsme pro tuto sezonu posílili tak, jak jsme potřebovali," dodal.

Na rozhodnutí Sundina čekat nechtěli

Jednání se Sundinem podle Gaineyho nikam nevedla, takže se Montreal rozhodl vydat jiným směrem. "Nenastala chvíle, kdy bychom měli pocit, že Sundina získáme. Měli jsme i záložní plány a nyní jsme se rozhodli pro jeden z nich. Nebyly žádné náznaky, že by Mats Sundin do našeho týmu mohl přijít," pokračoval Gainey. "Vůbec netušíme, kdy se rozhodne, a nejsme připraveni čekat na hráče, který se rozhodne v listopadu, v prosinci, v lednu nebo v únoru," uvedl.

Montreal rovněž podepsal roční smlouvu s obráncem Patricem Briseboisem, který byl nechráněným volným hráčem. Sedmatřicetiletý zadák hrál za Canadiens v uplynulém ročníku a v 43 zápasech nasbíral 11 bodů za tři góly a osm asistencí. V deseti zápasech play-off přidal gól a pět přihrávek. Za Montreal odehrál už patnáct sezon od svého vstupu do NHL, než zamířil v roce 2005 na dva ročníky do Colorada.

Reklama

Související témata: