Hlavní obsah

Slovenský brankář Budaj se v Coloradu chystá na pozici jedničky

ENGLEWOOD

Na slovenském hokejovém brankáři Peteru Budajovi bude v příští sezóně NHL stavět Colorado. Vedení Lavin dalo v průběhu léta jasně najevo, že věří v jeho schopnosti, když nechalo odejít týmovou jedničku posledních dvou sezon Joseho Theodorea, jenž se mezitím stal volným hráčem, do Washingtonu. Budajovi by už teď nemělo nic stát v cestě k tomu, aby v elitní soutěži definitivně pronikl mezi brankářskou elitu.

Článek

Vedení týmu na Budaje sázelo jako na stabilní dvojku již v předchozích sezónách, zejména pak v ročníku 2006/07, kdy se Theodore potýkal se slabší výkonností a slovenský brankář naopak zazářil. Budaj si nyní přeje onu důvěru splatit. "Dali mi šanci, bylo mi řečeno, že já jsem tím pravým. Chci proto udělat vše nejlépe, jak mohu, a ukázat tak, že jsem schopný být číslem jedna," řekl Budaj zámořským novinářům po úterním tréninku.

Přestože šestadvacetiletý rodák z Banské Bystrice, jehož si Laviny vybraly jako 63. hráče draftu 2001, počítal s tím, že Theodore v klubu zůstane, stal se pravý opak, přestože kanadský gólman vychytal v prvním kole play-off postup přes Minnesotu. "Připravovali jsme ho na tento den. Je dítětem, které už je připravené," uvedl v nadsázce trenér Tony Granato. Budajovi jako jedničce by měl krýt záda Andrew Raycroft.

Budaj na sebe nechce vytvářet zbytečný tlak

Slovenský reprezentant především nechce vytvářet sám na sebe příliš velký tlak z očekávání okolí, jež vychází i z jeho předešlých kvalitních výkonů. "Není to nic jako ´Sakra, musím hrát skvěle´, ale spíš něco jako ´Trenéři mi věří, vlastníci klubu mi věří, tým mi věří, tak budu dělat vše nejlépe, jak jen umím," snažil se popsat své pocity Budaj. "Chci, abych se mohl po každém zápase klidně postavit před zrcadlo a mohl si říct, že jsem udělal vše, co bylo v mých silách," dodal.

K dobrým výsledkům by měla týmu dopomoct i solidní defenziva v čele se zkušenými zadáky Adamem Footem nebo Ruslanem Salejem. "Ta naše obrana vypadá hrozivě," prohlásil s úsměvem Budaj, který v NHL zasáhl již do 126 utkání, v nichž inkasoval v průměru 2,7 gólu při úspěšnosti zákroků 90,3 procenta. Navrch přidal také pět zápasů s čistým kontem.

Přestože v minulém ročníku byl jen v roli náhradníka, vedení Avalanche si asi dobře pamatovalo závěr sezóny 2006/07, kdy Budaj přesvědčil o svých kvalitách a díky 13 vychytaným výhrám z 16 duelů pomohl klubu na poslední chvíli k postupu do play-off. "Tu šanci si prostě zaslouží. Hodně pracoval a udělal to, co jsme po něm chtěli," ocenil jeho přístup Granato.

Budaj se na svou šanci evidentně těší a bude si užívat důvěru trenérů, přestože s Theodorem jsou dobrými kamarády. "Jsem připraven. Vždy je příjemné vědět, že trenéři stojí za vámi. Je to pro mě velká šance, něco, o čem jsem vždy snil a chtěl toho dosáhnout," prohlásil Budaj.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články