Hlavní obsah

Hokejisté Tampy Bay i s trojicí Čechů dorazili do Prahy

PRAHA

Hokejisté klubu zámořské NHL Tampa Bay přistáli v pátek krátce před půl třetí odpoledne na starém ruzyňském letišti. Ve výpravě Lightning nechyběla trojice českých zástupců Václav Prospal, Radim Vrbata a David Kočí, ale také největší hvězdy jako například kapitán Vincent Lecavalier, Martin St. Louis či jednička posledního vstupního draftu Steven Stamkos.

Článek

"Po náročné cestě jsme sice unaveni, ale když před odletem vyhrajete, tak se cestuje docela dobře. Navíc do oficiálních zápasů máme ještě více než týden času, takže si stihneme dostatečně odpočinout a připravit se na start NHL," řekl novinářům Prospal.

Zkušený český útočník a jedno z ofenzivních es mužstva i na letišti potvrdil, že řadě spoluhráčů popisoval, co je v Praze čeká. "Mnozí nevědí, co od města očekávat. I když někteří zde startovali na mistrovství světa v roce 2004," uvedl třiatřicetiletý Prospal, který se na nadcházející zápasy hodně těší.

V létě se Prospal s vedením dohodl

"O tom, že si zahraju NHL v Praze, se mi ani nesnilo. Je to pro mě o to zajímavější, že ještě před několika týdny jsem nevěděl, jestli vůbec v Tampě bude hrát," poukázal na fakt, že v létě se s vedením Lightning dohodl jako volný hráč na podmínkách nové smlouvy. "Taková šance se naskytne jednou za život," dodal Prospal.

Podobně jako dvojnásobný světový šampión se o nadcházejících dnech se spoluhráči bavil i Vrbata. "Všichni se vyptávají, co je v Čechách čeká. Zajímaly je hotely i zimáky, na kterých budeme hrát. Od nás i vedení týmu všechny základní informace mají," řekl Vrbata.

Zamíří do Letňan k prvnímu tréninku

Ihned po příletu letadlem v klubových barvách se hokejisté floridského klubu přesunuli do hotelu, odkud posléze zamíří do Letňan k prvnímu tréninku. V sobotu a neděli si již hráči vítěze Stanleyova poháru z roku 2004 vyzkouší led O2 Areny, kde zahájí 4. a 5. října dvojzápasem proti newyorským Rangers nový ročník NHL.

Ještě předtím však Lightning čeká cesta do Německa a na Slovensko. V neděli hraje Tampa v Berlíně přípravný duel s tamním Eisbärenem a v úterý v Bratislavě proti Slovanu, po němž bude hned následovat návrat do české metropole. Ve středu 1. října má tým na programu trénink a návštěvu Jedličkova ústavu, na čtvrtek připadá otevřený trénink pro veřejnost a večer přijetí u premiéra Mirka Topolánka. Den poté je opět trénink.

Lecavalier se v sestavě neobjevil

Těsně před cestou na starý kontinent stihly Blesky vyhrát třetí ze čtyř dosavadních přípravných zápasů, když dobyly Madison Square Garden a podruhé během tří dnů porazily právě Rangers, tentokrát 4:2. Ani v tomto klání se v sestavě neobjevil Lecavalier, jenž se během léta smluvně zavázal klubu až do roku 2020. Kapitán týmu absolvoval po sezóně operaci pravého ramena a první čtyři přípravná utkání podle plánu vynechal.

Bitkou s Coltonem Orrem již v polovině 11. minuty na sebe naopak znovu upozornil sedmadvacetiletý český bitkař Kočí. V jeho rodišti Praze by tak při ostrém startu 91. sezony prestižní soutěže mohlo dojít k odvetě.

Tým kanadsko-americké NHL přicestoval do samostatné České republiky vůbec poprvé. V bývalém Československu se však těsně před revolucí v roce 1989 představili ve dvou zářijových utkáních v pražské Sportovní hale (nynější Tesla Areně) hokejisté Calgary Flames. Dres tehdejšího držitele Stanley Cupu hájil i český útočník Jiří Hrdina. Plameny před 19 lety podlehly v obou exhibičních duelech domácí reprezentaci 2:4 a 1:4.

Reklama

Související témata: