Hlavní obsah

Petr Nedvěd se v NHL neprosadil, vrátit by se měl do Liberce

Svůj sen si Petr Nedvěd splnit nedokázal. V boji o smlouvu v týmu New Yorku Rangers, který příští týden zahájí nový ročník NHL dvěma zápasy s Tampou v Praze, neuspěl. Vedení klubu ho v pátek uvolnilo z přípravného kempu. Šestatřicetiletý útočník se tak vrátí do Liberce, s nímž byl dohodnutý na kontraktu už před svou americkou zkouškou.

Článek

Nedvěd se objevil ve třech přípravných zápasech Rangers před novou ligovou sezónou a zaznamenal dva góly a jednu asistenci. V sobotním duelu s New Jersey se však už nepředstaví a Rangers odjedou bez něho i na své evropské turné.

Zkušební období bylo Nedvědovi ukončeno i přesto, že se ziskem tří bodů ze tří odehraných zápasů byl nejproduktivnějším hráčem Rangers. "Tak to v NHL prostě chodí. Dalo mi to přesto náznak toho, že v této soutěži mohu stále hrát. Jsem za to šťastný, přesto si nemyslím, že bych se o další šanci pokoušel ještě znovu příští rok," řekl zámořským novinářům Nedvěd.

Zkušený centr se tak nedočkal svého třetího období zámořské kariéry spojeného s týmem z Manhattanu, přestože do poslední chvíle doufal, že by mohl hrát ve středu třetí nebo čtvrté útočné formace. Již v průběhu léta si však uvědomoval, že šance na návrat do NHL jsou malé, a domluvil se proto s Libercem.

Nedvědovi nejspíš zlomila vaz obranná činnost

"Nebylo proč s tím otálet a po tomto rozhodnutí je tomu jedině dobře," připustil Nedvěd, jenž ve svých předchozích dvou kapitolách v Rangers odehrál za tým 478 duelů a získal 351 bodů za 149 přesných tref a 202 přihrávek.

Nedvědovou zkázou se podle všeho stala pravděpodobně slabší obranná činnost. Ve čtvrtečním utkání proti Tampě, které bylo jeho třetím soubojem ve čtyřech dnech, byl na ledě u tří ze čtyř gólů Lightning, včetně toho na konci do prázdné branky. A kouč Tom Renney již dopředu avizoval, že bude pečlivě hledět nejen na Nedvědův přínos v ofenzivě, ale také na jeho práci v obranné fázi.

"Zmínil jsem se mu v průběhu léta o tom, že zcela jistě dostane šanci, aby se do týmu dostal. A tu šanci jsme mu dali. Zároveň jsem mu dal však jasně najevo, že když to bude volba mezi ním a mladým hráčem, který nám může nabídnout to samé co on, tak samozřejmě sáhneme po mladém hráči," prohlásil Renney.

Kouč Renney: Nebýt výkonů mladíků, zůstal by

Přesto Renney Nedvěda nijak nezatratil. "Pro růst naší organizace je v jejím nejlepším zájmu, aby získávala novou krev, a tento tým byl připraven pro běh na dlouhou trať. To je právě to, co rozhodlo (v Nedvědův neprospěch)," vysvětloval Renney, proč se nakonec rozhodl Nedvědových služeb nevyužít. "Kdyby pár mladíků nepředvedlo takové výkony, jaké předvedlo, tak je velká pravděpodobnost, že by byl Petr tady," dodal.

Jezdci se nyní už bez Nedvěda chystají do Evropy. V úterý odehrají v Bernu přípravný zápas s tamním týmem švýcarské ligy a o den později se utkají o Victoria Cup s Magnitogorskem. Následovat bude přesun do Prahy, kde newyorský celek zahájí 4. a 5. října sezónu NHL proti Tampě Bay. V kádru Rangers už z českých hráčů zůstali jen obránce Michal Rozsíval a útočník Petr Průcha.

V NHL je Nedvěd 3. nejproduktivnějším Čechem

Nedvěd loni po působení ve Philadelphii odešel do pražské Sparty a zdálo se, že jeho kariéra v NHL je u konce. Uplynulá sezóna však zkušenému hráči nevyšla a pražský klub ho v březnu propustil. Při hledání nového angažmá pak Nedvědův zámořský agent vyjednal pro svého klienta možnost zapojit se do kempu Rangers.

Liberecký rodák působil v NHL patnáct sezón a už jen 18 zápasů mu chybělo k magické hranici 1000 odehraných utkání. Stříbrný medailista z olympijských her 1994 v Lillehammeru, kde hrál za Kanadu, oblékal dresy Vancouveru, St. Louis, Rangers, Pittsburghu, Edmontonu, Phoenixu a Philadelphie. V NHL celkem nasbíral 717 bodů za 310 branek a 407 přihrávek, což ho mezi českými hokejisty řadí na třetí místo za Jaromírem Jágrem a Robertem Holíkem.

Reklama

Související témata: