Hlavní obsah

Přípravy na NHL? Náročnější než koncert Madonny!

PRAHA

Náročnější než hokejové mistrovství světa nebo koncert slavné zpěvačky Madonny, tak hovoří představitelé O2 Areny o přípravách na dva zápasy kanadskoamerické NHL, které se v multifunkční hale v Praze-Vysočanech uskuteční následující víkend. "Každý den se na přípravách podílí pětadvacet až třicet lidí," prozradil v pondělí ředitel pořádající agentury Česká sportovní Vladimír Šafařík na setkání s novináři.

Článek
Fotogalerie

Pro potřeby NHL je aréna blokována již od nedělního večera, přípravné práce začaly ihned po skončení extraligového utkání Slavia Praha - Litvínov. Zatímco rozměry kluziště zůstaly naprosto stejné jako při zápasech Slavie, české fanoušky nejvíce potěší samotná ledová plocha. Ta je totiž už nyní čistě bílá, kromě reklam čtyř hlavních partnerů ve středním pásmu. Uprostřed kluziště je pak logo akce Bridgestone NHL Premiere Prague 2008.

"Reklamy na mantinelech budou různé při tréninku a jiné při zápasech," doplnil tiskový mluvčí České sportovní Karel Tejkal. "Mantinely mají šestatřicet pozic a jelikož na tréninky a na samotné zápasy jsou jiní partneři, tak se budou loga sponzorů měnit," dodal s tím, že při sobotním a nedělním zápasu nebudou chybět znaky NHL a NHL.com.

Na otevřené tréninky až 14 tisíc diváků

Fanoušci vše uvidí poprvé už ve čtvrtek 2. října, kdy v O2 Areně proběhnou otevřené tréninky obou mužstev. Součástí programu bude koncert skupiny Airfare, divácké soutěže, nebo exhibice ve sledge hokeji. Efektní show ale čeká hokejové příznivce i při samotných zápasech NHL o víkendu. Protože budou střetnutí mezi celky Tampa Bay Lightning a New York Rangers 4. a 5. října regulérními zápasy nové sezóny NHL, bude pravidlům zámořské soutěže podřízena organizace a provoz arény.

Podle České sportovní bude na tréninku přítomno kolem čtrnácti tisíc fanoušků. "Celá spodní část arény je již nyní na tréninky vyprodána, zbývá přibližně 1000 lístků, takže očekáváme návštěvu kolem 14 tisíc," potvrdil ředitel České sportovní Vladimír Šafařík.

Zvyklostem NHL bude podřízena grafika

Veškerý program na videokostce, obvodovém prstenci a vnitřním televizním okruhu bude probíhat podle modelu NHL a pod supervizí jejích pracovníků.  Zvyklostem bude podřízena grafika a obrazová část, stejně jako číselné ukazatele – skóre, odpočítávání času, prezentace mužstev, střelců branek a vyloučení.

Z playlistu a podkladů NHL vychází rovněž zvukový program, znělky, skladby a hudební doprovod před začátkem utkání, o přestávkách a při přerušení. "Mají detailní manuály sekundu po sekundě," komentoval s nadsázkou marketingový ředitel České sportovní Jiří Mazánek.

"Fanoušci se mohou těšit na zcela novou grafiku obou mužstev, protože s každou sezónou přicházejí týmy s něčím novým a zajímavým," poodhalil Mazánek s tím, že trénink budou komentovat znamí baviči Richard Genzer s Michalem Suchánkem. V sobotu se O2 Arena promění v domácí stánek Tampy, v neděli budou domácím týmem New York Rangers.´

Utkání bude snímat 12 televizních kamer

Poprvé v historii O2 Areny se utkání budou přenášet prostřednictvím plnohodnotných televizních HD přenosů, a to ve dvou verzích – pro evropský kontinent a pro zámoří. Přenosy, které zajišťuje britská společnost Visions, bude z arény zprostředkovávat na osmdesát novinářů z různých zemí včetně USA nebo Ruska. Utkání bude snímat 12 televizních kamer, mezi nimi dálkově ovládané kamery v obou brankách nebo tzv. lanovková kamera, nově umístěná nad ledovou plochou.

"Muselo dojít k posílení datové konektivity, protože každý klub bude mít vlastní štáb, který bude připravovat materiály pro webové stránky," uvedl Martin Gross, který má při úpravách arény na starosti technické záležitosti. "Bylo nutné použít až čtyřiašedesát trafostanic," dodal k Gross.

Přizpůsobeny zámořským požadavkům budou i cateringové služby. O jídla a nápoje se bude při každém z utkání starat 450 lidí v barech, restauracích a stáncích s rychlým občerstvením, z toho více než 70 kuchařů. Menu pro návštěvníky skyboxů a klubového patra nabízí například terinu z perličky s kachními játry foie gras, plátky jehněčí šunky, uzeného halibuta, japonské nigiri sushi a maki sushi, pečeného lososa s javorovým sirupem, pečená vepřová žebra, ocásky kanadského humra, plněné datle, nebo medailonky z uruguayské a klokaní svíčkové.

Reklama

Související témata: