Hlavní obsah

Vancouver jmenoval kapitánem brankáře Luonga

Vedení hokejistů Vancouveru Canucks projevilo neobvyklým způsobem důvěru své brankářské jedničce Robertu Luongovi tím, že ho jmenovalo kapitánem mužstva. To pravidla NHL umožňují, nicméně gólman nesmí nosit na dresu tradiční označení C.

Článek

Devětadvacetiletý Luongo sice začne ve Vancouveru teprve svou třetí sezónu po přestupu z Floridy, ale je považován za největší osobnost mužstva. "Hledali jsme někoho, kdo povede tento tým, kdo bude inspirovat své spoluhráče, ostatní ho budou za jeho výkony respektovat a kdo bude ztělesňovat hodnoty, kterých se snažíme dosáhnout," uvedl v tiskovém prohlášení generální manažer Canucks Mike Gillis.

Montrealský rodák Luongo nahradí na pozici kapitána Švéda Marcuse Näslunda, jenž vedl tým od roku 2000 až do svého letního odchodu do celku New York Rangers. Místo brankáře budou povinnosti kapitána ve styku s rozhodčími plnit jeho asistenti Willie Mitchell, Mattias Öhlund a Ryan Kesler.

V historii NHL plnilo roli kapitána jen šest gólmanů, posledním byl v sezoně 1947/48 montrealský Bill Durnan. Před začátkem následujícího ročníku vstoupilo v platnost pravidlo zakazující vykonávat kapitánské či asistentské povinnosti brankářům, kterému se někdy říká "Durnanovo pravidlo".

Gólman Canadiens totiž opouštěl své brankoviště kvůli diskuzím s rozhodčími tak často, že jeho výlety za sudími spíše připomínaly oddechové časy pro Montreal v klíčových momentech zápasů.

Reklama

Související témata: