Hlavní obsah

Česko je pro mne asi zemí zaslíbenou, smál se Stamkos

Ve slavné NHL ještě neodehrál ani minutu, to se mu s největší pravděpodobností splní až o víkendu v Praze, ale už nyní se Stevenu Stamkosovi předpovídá velká budoucnost. Poslední jednička draftu přicestovala do České republiky s hokejisty Tampy Bay k zápasům s New York Rangers. Před čtvrtečním tréninkem týmu Stamkos poskytl exkluzivní rozhovor redakci Sport.cz.

Článek

Vítejte opět v České republice. V lednu jste s Kanadou v Pardubicích vyhrál juniorské MS, teď vás čeká první zápas v NHL a opět v Česku. Vám se zde musí líbit?

Česká republika je zřejmě mou oblíbenou zemí (úsměv). Juniorský šampionát pro mne byl skvělou zkušeností s velkými zápasy a navíc jsme vyhráli zlato. Snad to bude tak pokračovat a budu úspěšný i v dresu Tampy na začátku NHL.

Stihl jste poznat něco o České republice, o místním pivu nebo o mentalitě zdejších lidí či dívek?

Ne, pivo ani místní dívky jsem pořádně nepoznal (směje se). Při mistrovství světa juniorů jsem tu byl poprvé a moc jsem toho kvůli spoustě zápasů nestihl. Teď jsme zase dost cestovali, takže jsem toho také moc neviděl.

To cestování musí být docela bláznivé. Už jste se stihl podívat do Berlína, Bratislavy, teď jste v Praze...

Je toho dost, navíc jsme se zpočátku museli vypořádat i s časovým posunem. Člověk je z toho pak i docela unavený. Ale dobře se o nás všude starali, takže se to dalo zvládnout.

Co si vůbec myslíte o startu NHL v Evropě?

Myslím, že je to dobrá myšlenka. Spousta lidí má možnost vidět NHL, aniž by museli cestovat do zámoří. Pro mne je to navíc velká událost, protože to bude můj první zápas v lize. Chtěl bych si zápasy s Rangers co nejvíce užít.

Hodně vás překvapilo, když se rozhodlo o tom, že bude NHL začínat v Evropě?

Ani ne, viděl jsem už dva zápasy před rokem, kdy se začínalo v Londýně. Teď je to navíc ozvláštněné tím, že se hraje kromě Prahy i ve Stockholmu.

Ale přece jen. Čeká vás vůbec první zápas v NHL a na domácím ledě v Tampě by to asi bylo pro vás lepší...

Určitě by to bylo fajn. Jako malý kluk jsem snil o tom, že jednou nastoupím v NHL, a teď to najednou bude mimo Ameriku... Ale zase to bude zajímavá zkušenost a událost, na kterou budu dlouho vzpomínat.

Zatím máte za sebou jen přípravné zápasy, ale už jste stihl poznat rozdíly oproti ontarijské lize, kde jste hrál doposud?

Ty rozdíly mezi OHL a NHL jsou obrovské. Ať už jde o samotné vybavení týmu a počtu všech těch lidí kolem. Najednou jste mnohem více na očích a musíte na sobě neustále pracovat.

Draftovala vás Tampa, ale jaký klub byl váš oblíbený, když jste začal o NHL snít?

Jako kluk jsem měl moc rád Toronto Maple Leafs, ale teď je mým oblíbeným klubem samozřejmě Tampa (úsměv).

A koho jste obdivoval z hráčů?

Joe Sakic, Steve Yzerman. To byli hráči mého ražení, líbil se mi jejich styl hry.

Reklama

Související témata: