Hlavní obsah

NHL vnímá ekonomickou krizi, soutěže zatím se však zatím nedotkla

WASHINGTON

Kanadsko-americká NHL je stále v rozkvětu a na cestě vzhůru, přestože USA zasáhla ekonomická krize. Prohlásil to komisionář této hokejové soutěže Gary Bettman před pondělním duelem Washingtonu s Vancouverem, který navštívil. Svůj názor opřel především o divácký zájem, neboť NHL zaznamenala oproti minulé sezóně čtyřprocentní nárůst v počtu prodaných permanentních vstupenek.

Článek

"Velmi vážně vnímáme vše, co se děje kolem, ale nás to zatím ještě nijak nezasáhlo," řekl Bettman zámořským novinářům. Zároveň si dobře uvědomuje, že tento stav může být pouze dočasný. "Nepochybuji totiž, že časem, pokud bude krize dlouhá a opravdu špatná, nějaký dopad (na NHL) to mít bude. Ale podle toho, co můžeme nyní vidět, vypadáme docela silní," dodal Bettman.

Vedle nárůstu sezónních vstupenek o čtyři procenta vzrostl také celkový prodej lístků na jednotlivá utkání, dokonce o 13 procent. Tato čísla jsou podle Bettmana pozoruhodná až překvapující, ale na druhou stranu musí být NHL neustále na pozoru. "Stále jsme v rostoucím módu, což trvá už poslední tři sezony poté, co jsme se (po výluce v ročníku 2004/05) vrátili do práce," připomněl Bettman.

NHL by tak podle všeho neměla mít důvod v nejbližší době vyhlásit stav nouze, jako se stalo v NBA. V pondělí vedení basketbalové soutěže potvrdilo, že kvůli ekonomické krizi zruší okolo 80 pracovních míst po celém území USA. "Žádná taková opatření momentálně neplánujeme," ujistil Bettman.

Šéf elitní soutěže také připomněl, že NHL zatím nezvažuje zvýšení počtu zápasů základní části ze stávajících 82 na 84, aby se každý tým utkal se všemi ostatními kluby alespoň dvakrát v sezoně. "Nejdřív je potřeba se podívat na návštěvnost, protože nejvyšší je vždy při zápasech v rámci divizí. Uvidíme, jak to bude vypadat poté, co se týmy v divizích utkají šestkrát místo osmi zápasů, zda to bude mít nějaký dopad, či nikoliv," prohlásil Bettman.

Reklama