Hlavní obsah

Brunnström dal při premiéře hattrick, to se v NHL nestalo 29 let

DALLAS

Do středečního večera se pouze dvakrát v historii stalo, aby nějaký hokejista zaznamenal při svém prvním zápase v NHL hattrick. Naposledy se takto zaskvěl v roce 1979 hráč Quebec Nordiques Real Cloutier, o kterém už dnes ví málokdo. Nyní si zapamatujte jiné jméno: Fabian Brunnström. Švédský mladík ve středu poprvé nastoupil za Dallas v NHL a třemi góly sestřelil Predátory z Nashvillu.

Článek

První polovinu zápasu se Brunnström spíše rozkoukával a připravil šanci Averymu, pak ale načal švédský křídelní útočník své představení. Nejprve dostal v 32. minutě přesný pas před branku a připsal si první gól v NHL. Za další tři minuty si najel k levé tyčce a z voleje skóroval podruhé, a tři minuty před koncem zápasu dokonal u pravé tyčky hattrick po přihrávce Richardse zpoza branky.

Jeho poslední gól znamenal pro Dallas vedení 5:4, a vítězství v závěru ještě střelou do prázdné brány potvrdil Mike Modano. "Byl pokaždé ve správný čas na správném místě. Přáli bysme si, aby dával hattricky i nadále," chválil spoluhráče z útoku Brad Richards. "Bude složité zopakovat to každý večer," smál se Brunnström.

Probíjel se v nižších soutěžích

Třiadvacetiletý Švéd se od svých sedmnácti let probíjel na výsluní nižšími švédskými soutěžemi, ve kterých sbíral trofeje v produktivitě. V sezóně 2006/07 nastřílel ve třetí nejvyšší soutěži 37 branek v 41 zápasech a zajistil týmu postup o kategorii výš. Konečně si ho všimli také funkcionáři elitních klubů - poslední sezónu odehrál ve Färjestadu a dostal se i do národního týmu.

Nikdy sice neprošel draftem, ale o jeho talentu se v zámoří vědělo. Navíc má pro místní hokej ideální parametry: 186 cm/92 kg a v posledních měsících zapracoval na důrazu před brankou. Když se na jaře letošního roku stal nechráněným volným hráčem, zajímalo se o něj přes dvacet týmů z NHL. Finální přetahovanou mezi Montrealem, Torontem, Vancouverem, a Detroitem nakonec vyhrál Dallas.

Během prvních dvou zápasů Stars ale na soupisce týmu v nové sezóně chyběl. "Chtěli jsme si být jistí, že je na NHL připraven," řekl trenér Dave Tippett. "Rychle nás o tom ale přesvědčil a skvěle do týmu zapadl. Je neustále odhodlaný na sobě pracovat a má velmi pozitivní přístup. Je to dobrý hráč, který se bude ještě zlepšovat," měl kouč jen slova chvály.

Věčný úsměv na tváři 

"Když k nám přišel, byl dost nervózní, protože se od něj hodně očekávalo. Ale je hodně šikovný, o tom není pochyb. A na nováčka má i dost hokejové drzosti," popisoval Brunnströma novinářům Richards, který mu v jeho prvním zápase v NHL přihrál na dvě ze tří branek. "Chtěl jsem být součástí týmu, ale je tu spousta dobrých hráčů, takže je třeba o místo pořádně bojovat," nebral Brunnström absence v prvních zápasech tragicky a svůj debut si pak náležitě vychutnal.

"Jediné, na co jsem myslel, bylo, abych tvrdě makal a svůj první zápas v NHL si pořádně užil. Ty góly byly fajn, ale nejdůležitější je, že jsme vyhráli," vykládal po utkání Brunnström, který se v kabině Dallasu stal brzy oblíbeným i pro neustále dobrou náladu. "Ten kluk si vedl skvěle. A ten jeho úsměv mu teď z tváře jen tak nevymažete," komentoval nového parťáka v týmu brankář Marty Turco.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články