Hlavní obsah

Montreal zvažuje nasazení ženské brankářky v NHL

MONTREAL/PRAHA

Zámořskou hokejovou NHL možná čeká zajímavá událost. Brankářská jednička Montrealu Carey Price vynechala druhý trénink v řadě pro nachlazení a vedení kanadského celku na tréninku zkoušelo Kim St. Pierreovou. Devětadvacetiletá gólmanka kanadské reprezentace čelila střelám hráčů Canadiens společně se slovenskou dvojkou Jaroslavem Halákem.

Článek

St. Pierreová byla na ledě celých 90 minut a její výkon zámořské servery hodnotí jako vydařený. Někteří hokejisté zpočátku nestříleli naplno, poté ale Alexej Kovaljov švihem vystřelil těsně vedle St. Pierreové hlavy, tu poté dokonce málem trefila bomba Francise Bouillona. „Jsem velice ráda, protože to je pro mě obrovská zkušenost,“ cituje server kanadské televize TSN slova dvojnásobné zlaté olympijské medailistky. „Je to tak velký rozdíl,“ dodala St. Pierreová.

Rozdíl mezi ženským a mužským hokejem ostřílenou brankářku ohromil. „Jsou tak silní. Jejich rychlý švih je úžasný,“ chválila hráče Montrealu St. Pierreová, která podle svých slov neměla strach. „Bylo mým snem nastoupit v NHL a nyní vím, že je to možné,“ uvedla Kanaďanka.

St. Pierreová je dvojnásobnou olympijskou vítězkou, aktuálně nastupuje za Montreal Stars v Národní ženské hokejové lize. V sezóně 2003/04 hrála univerzitní soutěž za mužský tým McGillovy univerzity.

První ženou, která oblékla dres týmu NHL v soutěžním zápase, byla Manon Rheaumeová. Rodačka z kanadského Lac Beuportu v Quebecku odchytala za Tampu Bay dva přípravné zápasy (proti St. Louis v roce 1992 a proti Bostonu o rok později).

Reklama