Hlavní obsah

Stamkos byl vystrašený, že mu upřou premiérovou trefu v NHL

PRAHA

Trvalo to déle, než se čekalo, ale jednička letošního draftu NHL hokejista Steven Stamkos se konečně střelecky prosadil. Už v zahajovacím utkání v Praze měl osmnáctiletý talent Tampy Bay několik šancí, musel si však počkat až na čtvrteční duel proti Buffalu. Gól mu byl sice přiznán až o přestávce mezi první a druhou třetinou, ale nezůstalo jen u něj, a Stamkos byl vyhlášen hvězdou zápasu.

Článek

Tampa si odvezla z Buffala body za výhru 5:2 a Stamkos mohl být dvojnásob šťastný. „Konečně je ta velká opice z mých zad pryč,“ smál Stamkos po duelu, který sledovalo přes čtyřicet jeho známých a členů rodiny. Premiérová branka se ovšem neobešla bez komplikací. Stamkos tečoval střelu Vincenta Lecavaliera a gól mu rozhodčí přiznali až o přestávce. „Věděl jsem, že jsem ránu lízl hokejkou, a Vinny to viděl také, proto šel za rozhodčím a řekl mu, že jsem změnil směr střely,“ oddechl si nováček NHL pro The Tampa Tribune.

Šestadvacet sekund před koncem první části Stamkos přidal gólovou asistenci a ve 35. minutě uzavřel gólový účet hostí. Sabres již jen korigovali na konečných 2:5. Tři kanadské body a usměvavý mladík byl vyhlášen hvězdou zápasu. „Je to opravdu skvělý pocit,“ svěřil se. „Byl jsem ale trochu vystrašený a nervózní, když první gól připsali Vinnymu,“ popsal své pocity rodák z Ontaria, jenž v NHL vůbec poprvé bodoval v pondělním utkání s Torontem, v němž si připsal asistenci.

Lecavalier: Zaslouží si to!

„Musí to pro něj být úleva dát první gól v NHL," nechal se slyšet Lecavalier pro agenturu AP. „Rozhodně si to zaslouží, protože hrál neuvěřitelně dobře,“ pochválila mladšího spoluhráče hvězda Lightning. „Když jsem přidal druhý gól, tak jsem se upevnil v tom, že mohu být platným hráčem a doufám, že v těchto výkonech budu pokračovat,“ přál si Stamkos. „Cítím větší sebevědomí,“ doplnil.

Výhra na ledě Buffala byla povzbuzením ovšem nejen pro Stamkose, ale pro celý kádr Tampy. Lightning totiž vyhráli teprve třetí zápas v sezóně. První dva duely prohráli v Praze s New York Rangers, poté třikrát za sebou podlehli buď v prodloužení nebo po nájezdech. Proti Buffalu si nicméně připsali druhé vítězství v řadě z kluziště soupeře.  „Odehráli jsem zatím jeden  z nejlepších zápasů,“ těšilo Stamkose. „Hrajeme nyní mnohem lépe než na začátku sezóny,“ vzpomněl na bídný start do ligy, kvůli kterému patří Tampě s devíti body až 11. místo ve Východní konferenci.

Reklama

Související témata: