Hlavní obsah

VIDEO: Češi v NHL nejdou pro ránu daleko, pěstních soubojů se nebojí

PRAHA

I české pěsti létají v hokejové NHL vzduchem. Naposledy shodil rukavice na ledovou plochu Martin Hanzal z Phoenixu. Před ním změřili své síly se soupeřovými pažemi obránce Ladislav Šmíd z Edmontonu, Pavel Kubina ź Toronta či vůbec první český bitkař v lize David Kočí v barvách St. Louis. Ani jeden z nich nepoznal hořkost porážky, zámořští fanoušci hodnotili souboje spíše kladně.

Článek

Zatímco Kočí ze St. Louis má bitky v náplni práci, Martin Hanzal je spíše technický hokejista. Bitce se však nevyhnul. Při utkání s Chicagem srazil na led hvězdičku Blackhawks Patricka Kanea a reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Jako mstitel se představil kapitán Jestřábů Jonathan Toews.

Pro oba kohouty to byla pěstní premiéra. Přestože šel český útočník k ledu jako první, nevedl si špatně a soupeři uštědřil přesné trefy. „Uděřil ho vůbec Toews?“ ptal se jeden z čtenářů serveru hockeyfights.com, kde je možné souboj vidět. „To snad ani nelze nazvat soubojem,“ myslí si jiný čtenář. „Hanzal byl jasně lepší a vyhrál,“ zněl pochvalný verdikt zámořského fanouška na adresu píseckého rodáka.

Útočník Phoenixu Martin Hanzal (čelem) v pěstním souboji s Jonathanem Toewsem z Chicaga.foto: ČTK/AP/Ross D. Franklin

Šmíd zmasíroval zkušeného Frasera

Ani další bitky českých hráčů nezůstaly bez odezvy. Obránce Ladislav Šmíd z Edmontonu si vzal na mušku Colina Frasera z Chicaga a ve svém prvním pěstním souboji si vedl na výbornou. Zkušeného Frasera si podržel, uhnul jeho pokusům a zasadil několik úderů, kterými centra Jestřábů, jenž si předtím vyšlápnul na Višňovského, poslal k zemi. Na lopatkách ho poté zmasíroval několika údery. „Nechal mu to sežrat,“ pochválil Šmída jeden z fanoušků.

Kubinův střet se švédským bekem Matthiasem Öhlundem z Vancouveru viděli čtenáři jako remízu. „Tancovali spolu, jako by chtěli být partneři,“ komentoval ironicky obejmutí obou hráčů jeden z fanoušků. „Ještě nikdy jsem neviděl horší souboj a už nikdy nechci vidět podobně ubohé bitky,“ stěžoval si na střet českého obránce Toronta se skandinávským hráčem ve službách Canucks.

Útočník St. Louis David Kočí (vpředu) v souboji s Andrew Petersem z Buffalafoto: ČTK/AP/David Duprey

V souboji St. Louis proti Buffalu změřil David Kočí síly s Andrewem Petersem. Český útočník v barvách Blues si zaboxoval již ve třetí minutě, ale knock-out se nekonal. Oba soky oddělili po minutě boje rozhodčí a poslali zchladit na trestnou lavici. Souboj byl vyrovnaný, zpočátku měl více navrch Kočí, ale poté se oba borci ve výpadech střídali, až nakonec sudí „první kolo“ předčasně ukončili. Odveta se nekonala.

"Kočí bitku kontroloval a zasahoval mnohem přesněji," nesla se slova chvály fanoušků na hlavu českého útočníka, který plní v mužstvu Blues roli hlídacího psa. "Viděl jsem souboj na vlastní oči a netušil jsem, že je Kočí takový obr, byl to skvělý souboj," přidal pochvalu jiný fanoušek.

Nejaktivnějším Čechem stále Vopat

Mezi nejaktivnější české bitkaře se v NHL zapsali Roman Vopat (St. Louis, Los Angeles, Chicago, Philadelphia). Litvínovský rodák svedl dvaadvacet bitev. O tři souboje méně si připsala opora zadních řad Litvínova Jiří Šlégr (Vancouver, Edmonton, Pittsburgh, Atlanta, Detroit, Boston). Mezi nejpilnější stále hrající české „bitkaře“ v zámořské lize patří Kočí s šestnácti souboji. Dalších 94 jich pražský rodák absolvoval v nižší zámořské AHL.

Reklama

Související témata: