Hlavní obsah

Pavelec: Nechtěl jsem si zabouchnout dveře do NHL

Byl z toho slušný poprask, když agent Ondřeje Pavelce Allan Walsh hrozil vedení hokejové Atlanty, že český brankář nehodlá chytat za farmářský tým, ale raději se poohlédne po angažmá v Rusku. „V přípravném kempu poslali Ondřeje do zápasu nerozcvičeného, to je kriminální zacházení s tak mladým sportovcem,“ vztekal se Walsh. Ale teď už je všechno jinak.

Článek

Za Atlantu jste chytal v utkání proti Pittsburghu i Columbusu. Takže už se považujete za stálého člena týmu?

Na to je hrozně brzy, to se uvidí. Naše jednička Kari Lehtonen je na listině zraněných. Až se vrátí, tak si spíš myslím, že zas půjdu chytat na farmu do Chicaga.

V minulých dvou zápasech vás vyhlásili mezi třemi hvězdami, i když jste obě utkání prohráli. Takže to od vás musely být mimořádné výkony.

No jo, jenže my potřebujeme vyhrávat. Měli jsme taky dost smůly. S Pittsburghem, který patří mezi absolutní špičku ligy, jsme dostali rozhodující gól v oslabení dvě minuty před koncem. S Columbusem to zase strašně dlouho bylo 0:1 a pak jsme inkasovali v power play.

Už začátkem listopadu jste vychytal dvě výhry nad Floridou a NY Islanders, přesto vás zase posadili na lavičku a pak dokonce poslali na farmu. Jak jste se cítil?

Bylo to docela frustrující. Na farmě jsem naštěstí vydržel jen dva dny. Horší bylo, že před zápasem s Pittsburghem jsem dva týdny nechytal. Ale z těch svých posledních výkonů mám dobrý pocit, i když se nevyhrálo.

To muselo být příjemné, když jste ve vzájemném zápase českých gólmanů porazil floridského Vokouna. Znáte se spolu vůbec?

Já znám jeho, ale nevím, jestli on zná mě... (směje se) My proti sobě nastoupili podruhé, minulou sezónu jsme vyhráli na Floridě. Nedá se ale říct, že jsem Vokouna porazil. Panthers měli jen 20 střel, Tomáš je držel ve hře, byl jejich nejlepším hráčem.

Jste nakonec rád, že jste zůstal v Atlantě, ačkoli agent Allan Walsh mluvil o vašem odchodu do Ruska, případně výměně do jiného klubu NHL?

Bylo to nafouklý. Ono se to v novinách podalo, že chci za každou cenu pryč, mně ale šlo hlavně o příští rok. Já počítal, že sezónu odehraju na farmě. Hlavně jsem ale chtěl, aby se neopakovalo to co na letošním kempu. Že mě nechali odchytat jeden zápas a pak už jsem nedostal šanci. Tak jsme se s agentem ozvali. Ale nebylo to extrémně dramatické.

ONDŘEJ PAVELEC
21 let, odchovanec Kladna Draftován v roce 2005 jako 41. v pořadí 4. na MS 18 v roce 2005, 5. na MS 20 v roce 2007 V dresu Atlanty zatím naskočil do 12 zápasů Po Crhovi, Haškovi, Turkovi, Vokounovi, Hniličkovi, Čechmánkovi, Pruskovi, Schwarzovi a Pöpperlem je desátým českým brankářem, který si zachytal v NHL

Z Ruska už jste ale měl konkrétní nabídky, ne?

Měl, ale moc jsem je nezkoumal. Prioritou bylo zůstat v Americe. Naděje, že bych se z Ruska vrátil do NHL, by byla minimální. Nechtěl jsem si v jednadvaceti letech zabouchnout dveře.

Takže radši pendlujete mezi prvním týmem a farmou?

Já si nestěžuju, protože u Wolves jsou skvělí lidi. Je to perfektní organizace, v minulé sezóně jsme vyhráli Calder cup. Navíc mám v Chicagu byt, zatímco v Atlantě musím být na hotelu. S tím se člověk musí smířit.

V Atlantě je koučem John Anderson, pod kterým jste hrával na farmě. To je trochu zvláštní, že právě on vám nedal v kempu moc šancí, ačkoli vás dobře zná.

Já si právě říkal, že by mi to mohlo trochu pomoct. I když jsem si nemyslel, že bych první tým udělal od začátku sezóny.

Vašimi konkurenty na post gólmana jsou v týmu Thrashers Fin Lehtonen a Švéd Hedberg. Jak spolu vycházíte?

Jestli myslíte nějaké spory, tak to vůbec nehrozí. Oba jsou v klidu, zvlášť Hedberg už v NHL odchytal nějaký pátek. Kolikrát mi poradí, co který útočník dělá, kam střílí. Nemá problém.

V souvislosti s Lehtonenem se mluvilo o výměně do jiného klubu. To by vám usnadnilo situaci.

V kabině to nikdo neřeší. Spíš v novinách. Kari je ale zraněný, čili trejdovaný ani být nemůže.

Nejste prvním českým gólmanem ve službách Thrashers. Jak v Atlantě vzpomínají na Milana Hniličku?

Asi před dvěma týdny jsme si s Milanem zrovna volali. V Atlantě odchytal tři sezóny, takže tu udělal výraznou stopu, nezapomněli na něj. Je to výbornej gólman.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články