Hlavní obsah

Na Nový rok se bude hrát potřetí v historii NHL pod širým nebem

CHICAGO

Stejně jako před dvanácti měsíci vstoupí zámořská NHL do Nového roku zápasem pod širým nebem. Na stadionu chicagského baseballového stadionu Wrigley Field se utkají dva týmy ze zakládající šestice zámořské soutěže - domácí Blackhawks a úřadující vítězové Stanley Cupu Detroit Red Wings. Další z duelů Winter Classics, který začne 1. ledna v 19:00 SEČ, se uskuteční v NHL celkově už potřetí.

Článek

Nevšední hokejoví zážitek čeká i dva české hokejisty. Dres Chicaga obléká útočník Martin Havlát a v Detroitu působí další forvard Jiří Hudler. Loni si při duelu mezi Buffalem a Pittsburghem na Ralph Wilson Stadium v městečku Orchard Park na předměstí Buffala před rekordní návštěvou soutěže 71 217 diváků prožili venkovní zápas Jaroslav Špaček, Aleš Kotalík a Petr Sýkora. V roce 2003 se hrálo pod širým nebem premiérově, před 57 167 příznivci se tehdy utkal Edmonton s Montrealem.

Brankář Conklin by mohl venku nastoupit potřetí

V Chicagu nejvyšší divácké mety atakovány nebudou, protože Wrigley Field má kapacitu 41 160 diváků. Zajímavý unikát si může připsat gólman Ty Conklin. Může totiž prožít na ledě všechna tři vystoupení pod širým nebem. V roce 2003 hájil branku Edmontonu, před rokem chytal za Pittsburgh. V současné době je dvojkou Detroitu, ale při potížích Chrise Osgooda s třísly nastoupil v posledních pěti duelech Red Wings. Osgood ale od pondělka trénuje a je možné, že bude ve čtvrtek připravený.

Duel mezi Chicagem a Detroitem bude 701. vzájemným kláním těchto soupeřů v NHL a slibuje velice zajímavý zápas. Detroit aktuálně vládne Centrální divizi, Chicago je jen o čtyři body za ním díky devítizápasové vítězné sérii, což je nový klubový rekord. Oba vzájemné zápasy v této sezóně vyhráli Red Wings, ale v obou případech až na nájezdy (6:5 v Chicagu 25. října a 5:4 v Detroitu 6. prosince).

V Chicagu je opět hokejové nadšení

"Chicago hraje v současné době asi svůj nejlepší hokej. Mají teď velké sebevědomí. Nemůžu se dočkat Winter Classics a všeho, co s tím souvisí, celé té mystiky kolem venkovního zápasu. Vzpomněl jsem si, jak jsem hrál pod širým nebem jako dítě, když jsem sledoval v televizi loňský zápas a začalo sněžit," prohlásil útočník Detroitu Kris Draper.

Obránce Red Wings Brett Lebda vyrůstal v Chicagu jako jeho fanoušek a také tam přes léto žije. "Moje žena tam teď byla na svátky a říkala, že je tam velké hokejové nadšení. Lidí cítí, že je Chicago zpět na hokejové mapě. Je dobré, že se vrací tam, kde bylo dřív," prohlásil Lebda.

Předpověď hlásí zataženo

Útočník Chicaga Adam Burish si zahrál podobné utkání před dvěma roky při působení na univerzitě ve Wisconsinu. "Člověk je pohlcen atmosférou, a když je dobře oblečený, zima nevadí," prohlásil Burish. Ve čtvrtek má být podle předpovědi v Chicagu zataženo a teplota okolo -1 stupně Celsia.

Obránce Blackhawks Brian Campbell nastoupil loni za Buffalo proti Pittsburghu a vstřelil jediný gól svého tehdejšího týmu při porážce 1:2 po nájezdech. Tehdy dělal hráčům problémy sníh na ledě. "Znemožňoval střelu příklepem," vybavil si Campbell.

Reklama

Související témata: