Hlavní obsah

Michálek gólem půl minuty před koncem zajistil v NHL San Jose bod

NEW YORK

Český hokejista Milan Michálek pomohl v silvestrovském utkání NHL svým devátým gólem v sezoně k zisku bodu San Jose na ledě Minnesoty. Čtyřiadvacetiletý útočník se trefil necelou půlminutu před koncem třetí třetiny při power play a vyrovnal na 2:2. Domácí Wild však přece jen získali vítězství díky trefě Brenta Burnse v prodloužení.

Článek

Michálek měl během prosince v NHL měsíční střeleckou pauzu, nicméně v poslední den roku se trefil už ve druhém utkání za sebou. Zápas v St. Paul poslal do prodloužení 25,2 sekundy před sirénou díky bekhendové dorážce střely Marka-Edouarda Vlasice.

Ke kuriózní situaci došlo pět minut předtím, kdy vstřelil gól na 2:1 domácí Krystofer Kolanos. Puk po jeho ráně totiž vylétl z branky tak rychle, že rozhodčí raději nechal pokračovat ve hře. Za 28 sekund se Minnesota prosadila opět po střele Jamese Shepparda a sudí využil přerušení hry ke prozkoumání videa. Když se ukázalo, že Kolanosův pokus skutečně skončil za brankovou čarou, byl jeho gól zpětně uznán.

"Když jsme skórovali dva, tak měly oba ty góly platit, ne? Ale takhle to asi v pravidlech není," uvedl s úsměvem po zápase Sheppard, jenž si alespoň připsal asistenci na Kolanosově trefě.

Bod stačil San Jose k vedení v soutěži

Trenér San Jose Todd McLellan byl nakonec rád, že platila první trefa soupeře, neboť tím jeho tým dostal o půl minuty více času na vyrovnání, čehož také díky Michálkovi využil. "Bylo důležité, že jsme bojovali až do konce, ale jsme zklamaní, že nemáme bod navíc," uvedl obránce Sharks Vlasic, jehož střela předcházela vyrovnání.

Bod stačil kalifornskému klubu k tomu, aby předstihl Boston a dostal se do čela tabulky celé NHL.

Do krátké historie klubu Columbus Blue Jackets se zapsal dvacetiletý Steve Mason, jenž se stal prvním brankářem tohoto týmu, který vychytal ve třetím utkání po sobě čisté konto. Nejlepší gólman soutěže v průměru obdržených branek na zápas přispěl 27 zákroky k vítězství v Anaheimu 2:0 a protáhl svou sérii bez inkasovaného gólu na 182 minut a osm sekund.

Kanadský nováček Mason strávil první měsíc v sezoně na farmě a debut v NHL si odbyl teprve 5. listopadu. Od té doby se vypracoval mezi aktuálně nejlepší gólmany v NHL a jeho průměr obdržených branek na zápas 1,69 vévodí statistikám.

"Po prvním odchytaném zápase jsem zjistil, že na tuhle ligu mám, a moje sebevědomí stoupá každým utkáním. Byly to hodně zajímavé dva měsíce," poznamenal Mason, jenž během své aktuální série zlikvidoval 71 střel za sebou. "Tenhle zápas pro mě byl celkem rutinní. Kluci přede mnou hráli skvěle a ulehčili mi to," pochválila mladá brankářská hvězda své spoluhráče.

Hejda nahrál na vítězný gól MacDonalda

Obránce Jan Hejda si připsal asistenci na prvním a zároveň vítězném gólu Craiga MacDonalda, jenž se trefil ve svém vůbec prvním duelu za Columbus.

Na rozdíl od Blue Jackets se nevydařily poslední zápasy brankářům Floridy Tomáši Vokounovi a Craigu Andersonovi. Trenér Panthers Peter DeBoer je ve středu protočil během zápasu podruhé za sebou, přičemž Vokounovi se to poté, co vychytal dvě nuly za sebou, stalo podruhé ze tří startů. Florida prohrála na ledě New York Islanders 2:4.

Vokoun během dvou třetin zastavil 19 střel, nicméně ve druhé třetině inkasoval třikrát, z toho dvakrát v posledních pěti minutách, a do závěrečného dějství už nenastoupil. "Některé ty góly se daly chytit," kál se Vokoun. "Lidé dělají chyby pořád. Něco takového se mi v kariéře ještě nestalo. Neviním ze svých chyb nikoho jiného, ale když nedochytáte tři ze čtyř zápasů, otřese to vaším sebevědomím," uvedl dvaatřicetiletý český gólman.

DeBoer kritizoval Vokouna

Trenér Floridy, která prohrála počtvrté za sebou, byl rezolutní a nesejmul z Vokouna vinu ani na první trefě Islanders z úvodní třetiny, kterou rozhodčí kvůli nedovolenému bránění gólmana neuznali. "Beru to tak, že dostal čtyři góly z dvaceti střel. Počítám mu i ten gól, který neplatil. Takže důvod to byl dostatečný," vysvětlil kouč DeBoer, proč do třetí části nasadil Vokounova náhradníka Andersona.

Carolina porazila ve svém posledním utkání roku 2008 Atlantu 3:1 a v týmu vítězů se objevil obránce František Kaberle, jenž se v pondělí ocitl poprvé v kariéře na takzvaném waiver listu. Hurricanes dali pětatřicetiletého českého hokejistu k dispozici ostatním klubům, žádný však o něj zájem neprojevil, a tak pětinásobný mistr světa zůstal členem týmu z Raleighu. Do sestavy se dostal kvůli obnovenému zranění jiného obránce Niclase Wallina a v utkání odehrál téměř dvanáct minut.

Anaheim - Columbus 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)
Branky: 48. MacDonald (Hejda), 58. Peca. Střely na branku: 27:29. Diváci: 16 758.
Calgary - Edmonton 6:4 (2:2, 1:1, 3:1)
Branky: 4. a 46. Iginla, 13. a 59. Cammalleri, 33. Aucoin, 48. Boyd - 2. Grebeškov, 6. Nilsson, 22. Višňovský, 60. Cole. Střely na branku: 37:32. Diváci: 19 289.
Carolina - Atlanta 3:1 (1:1, 1:0, 1:0)
Branky: 20. a 37. Samsonov, 48. Corvo - 11. Kovalčuk. Střely na branku: 28:21. Diváci: 18 137.
Dallas - New Jersey 4:2 (1:2, 2:0, 1:0)
Branky: 11. a 60. Eriksson, 26. Wilson, 30. Parrish - 18. Mottau (Eliáš), 20. Clarkson. Střely na branku: 44:27. Diváci: 18 584.
Minnesota - San Jose 3:2 v prodl. (1:0, 0:1, 1:1 - 1:0)
Branky: 11. Nolan, 45. Kolanos, 62. Burns - 33. Setoguchi, 60. M. Michálek. Střely na branku: 32:34. Diváci: 18 568.
NY Islanders - Florida 4:2 (0:1, 3:0, 1:1)
Branky: 28. a 36. Comrie, 40. Bergenheim, 54. Streit - 19. McLean, 60. Horton. Tomáš Vokoun odchytal za Floridu 39 minut, z 22 střel dostal tři góly a úspěšnost zásahů měl 86,4 procenta. Střely na branku: 35:29. Diváci: 12 211.
Phoenix - Colorado 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)
Branky: 31. a 33. Muellet, 54. Jokinen - 9. Hensick. Střely na branku: 29:29. Diváci: 15 008.

Reklama