Hlavní obsah

Koukal jsem na to s otevřenou pusou, komentoval výjimečný zápas Hudler

Oba čeští hokejisté, kteří nastoupil v novoročním utkání NHL pod širým nebem, si výjimečný zážitek patřičně užili. Atmosférou na slavném baseballovým stadionu Wrigley Field, kam přišlo přes 40 tisíc diváků, se však Jiří Hudler a Martin Havlát nenechali vyvést z míry a patřili ke klíčovým postavám utkání. Po zápase byl spokojenější Hudler, jenž přispěl k výhře Detroitu 6:4 dvěma góly.

Článek

"Koukal jsem na to zpočátku s otevřenou pusou. Během hymny jsme se po sobě všichni dívali a říkali jsme si: Páni! To je úžasné," líčil Hudler. K utkání nastoupil s "válečným malováním" pod očima, aby ho neoslňovalo slunce. "Kupodivu to funguje. Navíc nesvítilo jako při trénincích, to se puk úplně ztrácel z očí," dodal.

Hudler byl na oficiálních stránkách NHL vybrán za hlavní hvězdu prvního hracího dne roku 2009, ale své dvě trefy z předbrankového prostoru sám nepřeceňoval. "Byly to dvě šťastné dorážky, co se k tomu dá říct? Spoluhráči mě skvěle našli a já měl v obou případech před sebou prázdnou branku," prohlásil Hudler.

Trefami v 22. a 33. minutě smazal bývalý hráč Vsetína ztrátu z nepříznivého stavu 1:3. Pak ještě na začátku závěrečné třetiny přihrál v přesilovce Brianu Rafalskému, který zvýšil na 5:3 pro Red Wings. Svým prvním gól na Wrigley Field si připsal svůj 100. bod v NHL. Byl přitom na ledě s Mariánem Hossou a Henrikem Zetterbergem, protože právě skončila přesilovka Detroitu.

Hudler chválil spoluhráče

"Je lehké dávat góly, když je člověk na ledě s tak skvělými spoluhráči. My máme v týmu řadu zkušených lídrů. Nikdy nepanikaříme. My jsme po první třetině prohrávali o dva góly, ale stále jsme měli velké sebevědomí. Nebylo to poprvé, ale zůstali jsme u svých herních plánů a vyrovnali se s tím," navázal Hudler. "Když se člověk rozhlédne po kabině a vidí, jak jsou spoluhráči v klidu, tak ho to také uklidní," dodal čtyřiadvacetiletý centr.

Hokejistům přálo počasí: hrálo se při teplotě tři stupně pod nulou a nesněžilo. "Nebylo to špatné. Cítili jsme mráz na prstech v bruslích, ale byli jsme neustále v pohybu. Navíc střídačky byly dobře vyhřáté," řekl Havlát, jenž byl u prvních tří gólů Chicaga, které i díky jeho zásahu po první třetině vedlo 3:1.

"Předčilo to mé očekávání. Nemyslím si, že by vítr a venkovní podmínky ovlivnily výkony týmů," uvedl zkušený detroitský obránce Nicklas Lidström.

Conklin si zápas užil již potřetí

V novodobé éře NHL se hrálo pod širým nebem potřetí a pokaždé u toho byl brankář Detroitu Ty Conklin, který v zápase zneškodnil 33 střel. "V lize snad není žádný hráč, který by si v takových zápasech nechtěl zahrát, a já dostal příležitost hned třikrát. Je to o štěstí," uvedl gólman, jenž loni na Nový rok vychytal Pittsburghu výhru nad Buffalem.

Povedený duel byl výbornou reklamou pro rodící se novou tradici venkovních zápasů v NHL, o které už projevilo zájem několik týmů.

Obhájci Stanleyova poháru z Detroitu uspěli i ve čtvrtém vzájemném utkání v sezóně a Chicago zdolali podruhé během týdne. V úterý doma výhrou 4:0 uťali soupeřovu sérii devíti zápasů bez prohry. "Měli jsme proti nim ve třech zápasech dvougólový náskok, ale oni vždy dokázali zabojovat a otočit to," litoval útočník Chicaga Patrick Sharp. "Je to nejlepší tým na světě. Dokážou vás porazit, kdykoliv budou chtít," mínil jeho kolega Patrick Kane.

Reklama

Související témata: