Hlavní obsah

Hokejový veterán Shanahan se dohodl na smlouvě s New Jersey

NEWARK

Kanadský hokejový útočník Brendan Shanahan bude pokračovat v kariéře v zámořské NHL: jako nechráněný volný hráč se dohodl na angažmá s New Jersey. Vrátí se tak do klubu, v kterém v roce 1987 začal svou úspěšnou profesionální kariéru. Obě strany ještě musejí doladit detaily kontraktu a zatím není jasné, kdy by mohl Shanahan do sestavy Devils naskočit.

Článek

Shanahan, jehož si vybralo New Jersey v roce 1987 jako dvojku draftu, strávil poslední dvě sezony v dresu New Yorku Rangers, ale klub mu novou smlouvu nenabídl. V 73 zápasech uplynulého ročníku si připsal 46 bodů za 23 branek a stejný počet asistencí, v deseti zápasech play-off přidal gól a čtyři přihrávky. V prvním kole vyřadili Rangers právě New Jersey.

"Nechtěl jsem Rangers opouštět, ale dopadlo to jinak. Tak to v době platových stropů chodí. Byly to tam skvělé dva roky," prohlásil Shanahan. V dresu Devils by na ledě mohl oslavit 40. narozeniny, které má za necelé dva týdny. "Opravdu nevím, za jak dlouho budu hrát. Ale mám obrovskou chuť zase hrát a pomoci svému novému týmu. Doufám, že to bude co nejdříve," řekl Shanahan.

S Devils byl Shanahan v kontaktu už v září, ale s generálním manažerem Louem Lamoriellem se tehdy nedohodli. Zájem měla i Philadelphia, ale kvůli platovému stropu také k podpisu nedošlo. Shanahan je dalším zkušeným hráčem, který se vrací do New Jersey po letních posilách Bobbym Holíkovi a Brianu Rolstonovi.

Lamoriello: Stále je ve skvělé fyzické formě

"Je to trošku nostalgie, protože Brendan přišel do klubu ve stejnou dobu jako já. Pak zase odešel, protože takový je hokej. Je to ale stoprocentně hokejové rozhodnutí. Nikdy nemá tým dost zkušeností a on ví, co je potřeba udělat pro vítězství. A je stále ve skvělé fyzické formě," prohlásil Lamoriello.

Shanahan opouštěl New Jersey v roce 1991 v kontroverzní situaci, když jako chráněný volný hráč podepsal smlouvu se St. Louis. Devils za něj nakonec získali obránce Scotta Stevense, který byl jednou z hlavních postav týmu a pomohl klubu třikrát k zisku Stanleyova poháru.

Shanahan získal slavnou trofej třikrát v dresu Detroitu. Díky zisku zlata na mistrovství světa v roce 1994 v Itálii i na olympijských hrách v roce 2002 v Salt Lake City je členem takzvaného Tripple Gold Clubu. Navíc vyhrál v roce 1991 i Kanadský pohár.

V NHL za New Jersey, St. Louis, Hartford, Detroit a Rangers nasbíral v 1490 zápasech 1340 bodů za 650 branek a 690 asistencí. Ve 177 utkáních play off si připsal 131 bodů za 59 tref a 72 přihrávek.

Reklama

Související témata: