Hlavní obsah

Jágr po skončení angažmá v Omsku uvažuje o návratu do NHL

PRAHA

Jaromír Jágr a NHL? Obnovení tohoto spojení není v budoucnosti vůbec vyloučené. Hvězda ruského hokejového klubu Avangard Omsk sice v rozhovoru pro zámořské periodikum The Hockey News prohlásila, že v sibiřském celku hodlá dodržet svůj dvouletý kontrakt, po jeho vypršení by se ale návratu do NHL nebránila. Nejspíš by se ale muselo ozvat vedení Pittsbrghu Penguins, ke kterému má Jágr kvůli osobě majitele Maria Lemieuxe blízký vztah.

Článek

Jágr se před právě probíhajícím ročníkem rozhodl opustit nejslavnější zámořskou hokejovou ligu a na dva roky se upsal Omsku, kde pobírá sedm miliónů dolarů za sezónu. V sibiřském celku by chtěl vydržet až do vypršení kontraktu, teprve poté by uvažoval o návratu do NHL nebo do mateřského Kladna.

V NHL by ale nejspíše připadal v úvahu pouze návrat do Pittsburghu, jehož majitelem je Mario Lemieux - Jágrův bývalý spoluhráč a dětský idol. „Přemýšlel jsem o tom. Kdyby mi Mario zavolal a řekl, ´Chtěl bych tě mít ve svém týmu´, hodně bych to zvažoval,“ prohlásil pro The Hockey News šestatřicetiletý útočník, který s Tučňáky vyhrál dvakrát Stanley Cup a pětkrát opanoval kanadské bodování soutěže.

Hrál by klidně za minimální plat

Ve finančním ohodnocení by podle kladenského odchovance nebyl žádný problém. „Hrál bych za minimální plat. Kvůli němu (Lemieuxovi) bych bral 350 tisíc dolarů. Dlužím mu totiž můj hokejový život. Chtěl bych mu to nějak splatit, protože to on ze mě udělal toho, kým jsem... Když samozřejmě nepočítám rodiče,“ vychvaluje Jágr ikonu Tučňáků.

Zprávy o Jágrově comebacku přiživují v Americe spekulace, že ruská KHL, jež je vydatně podporována státním podnikem Gazprom, je kvůli ekonomické krizi a poklesu cen nafty na hranici kolapsu. Hráčům prý dokonce byl o čtyřicet procent snížen základní plat. Jágr ale podobné informace vyvrací. V Omsku prý žádnému z hráčů na peníze nesáhli. Zároveň ale přiznává, že působí v jednom z nejbohatších klubů v KHL, za ty ostatní tedy mluvit nemůže.

Podobným článkům zámořských novinářů se jen usmívá. „Je to jako studená válka. Žil jsem s tím ve své vlasti dvacet let. Komunisti nám říkali, že Spojené státy jsou nejhorší zemí na celém světě,“ snaží se pro spekulace amerických žurnalistů najít přirovnání.

Reklama

Související témata: