Hlavní obsah

VIDEO: Při rvačkách mohou helmy zachránit život, apeluje NHL

OTTAWA

Rukavice a helmy dolů, zaujmout pozici na ledě a rvát se. Tak se nejen v NHL řeší problémy, pokud góly nepomohou. Hráči chtějí namotivovat tým i pobavit diváky. Někdy však může jít o život, jako v kanadské OHL, kde hokejista při pěstním souboji upadl hlavou na ledovou plochu a zemřel. Incident v zámoří vyvolal diskusi, zda budou muset mít bitkaři při pěstním souboji na hlavě helmu.

Článek

"Nechceš si radši sundat helmu," zeptal se před bitkou Jordin Tootoo z Nashvillu svého soupeře Steva Begina z Montrealu, aby nedošlo k tragickému zranění jako v Ontarijské hokejové lize (OHL). Begin jen pokrčil rameny na znamení, že to není nutné a poté už se do sebe oba kohouti pustili hlava nehlava.

Pokud by měl na hlavě helmu také Don Sanderson z OHL, zřejmě by pád na led přežil. "Můj syn nezemřel kvůli tomu, že se pral, ale jelikož neměl helmu," byl v šoku Sandersonův otec Mike a NHL mu dává za pravdu.

Šéf NHLPA (hráčské asociace NHL) Paul Kelly zvažuje, že by se zavedl distanc na na jeden zápas, pokud si hráč nenechá během bitky helmu na hlavě. "Někteří lidé říkají, že si hokejisté mohou v pěstním souboji poranit ruce, ale kéž by si můj syn tehdy poranil jen ruku," dodal zdrcený Mike Sanderson.

Pěstní souboj mezi Stevem Beginem (vlevo) z Montrealu a nashvillským Jordinem Tootooem foto: Reuters/Shaun Best

Davison strhl Carcilla, ten si narazil temeno

Děsivý scénář měla také čtvrteční rvačka mezi Danielem Carcillem z Phoenixu a vancouverským Robem Davisonem. Davison strhl útočníka Kojotů, který si po pádu na led narazil temeno. "Když se jdu rvát, nemyslím na to, zda si narazím hlavu, stalo se mi to poprvé," citovala třiadvacetiletého aktuálně druhého nejtrestanějšího muže NHL (123 trestných minut) TSN.

Bitka mezi Danielem Carcillem (dole) z Phoenixu a Rob Davisonem z Vancouveru skončila na ledě.foto: ČTK/AP/Darryl Dyck

Pokud by se Carcilla jeho sok zeptal, zda si helmu sundá, pak by souhlasil. "Šla by dolů, nevidím v tom problém," nebojí se Carcillo ani po čtvrtečním pádu, po kterém se dlouho držel za hlavu. "Stává se, že hráči spadnou, ale pokud vezmete v úvahu, že dnešní hokejisté jsou mnohem silnější a vetší, většinou to ustojí," myslí si. "Když neumí stát na ledě, tak ať se raději nebijí," myslí si fanoušci na hockeyfights.com a Davisonovo strhnutí protihráče odsuzují.

Za strhnutí v bitce trest navíc

Na celou věc existuje mnoho názorů. Většina hokejistů si před bitkou sundavá helmy nejen aby je při úderech do hlavy nebolely ruce, ale dělají to automaticky stejně jako odhodí rukavice. "Má stará helma šla sundat hodně rychle," smál se trenér Phoenixu Wayne Gretzky. "Rvačky byly vždy součástí NHL a nelze je odstranit," dodala legenda zámořského hokeje.

Souboj mezi Robem Davisonem z Vancouveru a Danielem Carcillem (vpředu) z Phoenixufoto: Reuters/Lyle Stafford

Sedmačtyřicetiletý trenér Kojotů navrhl, jak by bylo možné vyhnout se těžkým zraněním hlavy. "Pokud by hráč shodil soupeře na led, dostal by trest navíc," navrhl Gretzky. "Pokud by se pokusil, aby soupeř klopýtnul, dostal by další trest navíc," dodal. "To by donutilo hokejisty při bitce stát," domnívá se Gretzky.

Pěstní výměna názorů mezi Ryanem Keslerem z Vancouveru a R.J. Umbergerem z Columbusu skončila na ledě.foto: ČTK/AP/Darryl Dyck

"Musíme se pokusit udělat hru co nejvíc bezpečnou, ale bez toho, aniž bychom zasahovali do zavedených pravidel a tradic," nechal se slyšet útočník Ottawy Jason Spezza pro TSN. "Nejtežším úkolem je zachovat tradici, ale ne na úkor bezpečí hokejistů," dodal pětadvacetiletý centr Senators.

Rvačka mezi Ladislavem Šmídem (vlevo) z Edmontonu a minnesotským Jamesem Sheppardemfoto: ČTK/AP/Ann Heisenfelt

Reklama

Související témata: