Hlavní obsah

Po All-Stars víkendu čeká NHL druhá polovina, nejlepší jsou zatím Sharks

NEW YORK/PRAHA

Hokejový All-Stars víkend NHL je minulostí. Souboj hvězd je v zámoří neoficiálně považován za polovinu soutěže a kluby tak ještě čeká přes 35 zápasů. Historie ukázala, že většina týmů, které se v lednu nacházely na postupových místech, do play-off skutečně pronikly. Nejlepším týmem NHL je zatím San Jose Sharks. Nejproduktivnějším českým hráčem Patrik Eliáš z New Jersey.

Článek

Historické statistiky však neznamenají, že by kluby, které se v současnosti nacházejí na postupových místech, svou pozici udrží také po 82 zápasech. Ve Východní konferenci jsou na dostřel maximálně tří bodů Buffalo, Carolina, Florida a Pittsburgh. V Západní konferenci oddělují pět mužstev od šestého do desátého místa pouze dva body.

Jen těžko lze očekávat velké změny v lídrech divizí. Boston, Washington, Detroit a Calgary mají minimálně devítibodový náskok. San Jose vede Pacifickou divizi dokonce o neuvěřitelných dvacet bodů. Situace se může zamotat ve vyrovnané Atlantické divizi, kterou zatím vede New Jersey (61 bodů), avšak v těsném jednobodovém odstupu před New Yorkem Rangers (60) Philadelphií (59).

Nejlepší jsou zatím Žraloci

Souboj o Presidentský pohár pro klub s nejvíce body po základní části, bude velmi vyrovnaný. Nejlepší výchozí pozici mají prozatím Sharks, kteří mají na čele ligy třiasedmdesát bodů stejně jako Bruins, ale dva zápasy k dobru. Hodně napoví vzájemný souboj na ledě Medvědů, který je na programu 10. února a půjde o jediné měření sil těchto týmů v základní části.

Před druhou polovinou zámořské ligy vyvstává také spousta otazníků. Jak si například povede Alexandru Ovečkinovi z Capitals. Ruský forvard zatím vede tabulku střelců s 31 góly a v kanadském bodování je třetí za pittsburghskou dvojicí Sidney Crosby (17+43) a Jevgenij Malkin (19+51).

Mezi nejlepší české hráče patří Eliáš

Tedy i souboj o individuální trofeje bude na ostří nože. Právě fanoušci vedoucího dua z Pittsburghu doufají, že pro Penguins nebude letošní sezóna po loňském finále s Detroitem propadákem. Ve stejné situaci jako jsou letos Tučňáci byl v roce 2007 tým Caroliny Hurricanes, který nepostoupil do vyřazovacích bojů poté, co v předešlé sezóně vyhrál Stanley Cup.

Mezi nejlepší české hráče patří zkušený Patrik Eliáš z týmu Devils s čtyřiapadesáti body (20+34), celkově devátému hokejistovi bodování soutěže. Na 11. pozici se nachází dvaadvacetiletý forvard Bostonu David Krejčí s 52 body (17+35). V první čtyřícítce jsou Aleš Hemský z Edmontonu (36. místo, 14+27) a Jiří Hudler z Detroitu (40. místo, 17+22).

Blíží se konec přestupního termínu

S nadšením je očekáván konec přestupního termínu, který je v NHL 4. března. Mezi zámořskými novináři se spekuluje o možných přestupech. Nejčastěji jsou skloňována jména Vincenta Lecavaliera z Tampy, který však spekulace odmítnul, Jasona Spezzy z Ottawy, Jaye Bouwmeestera z Floridy či Tomáše Kaberleho a Nika Antropova z Toronta.

Velká pozornost je upřena současně na mužstva ze spodních pater tabulky, neboť jedno z nich bude mít možnost získat na draftu mladého kanadského útočníka Johna Tavarese. V tomto ohledu jsou k první volbě na draftu nejblíže New York Islanders, kteří mají osmibodovou ztrátu na Atlantu s Ottawou (39 b), a tedy pětadvacetiprocentní šanci, že si vylosují právo prvního výběru.

Reklama