Hlavní obsah

V zámoří vybrali deset nejlepších Čechů v NHL, Hejduk a Havlát chybí

PRAHA

Prestižní zámořský týdeník The Hockey News (THN) zveřejnil ve svém posledním čísle žebříček deseti nejlepších českých hokejistů v NHL současnosti. Ve výčtu hráčů, jemuž vévodí Patrik Eliáš z New Jersey, převažují především mladší hráči. Naproti tomu v desítce například chybí Martin Havlát nebo Milan Hejduk, jenž má z aktivních českých hráčů v NHL na kontě nejvyšší počet vstřelených branek.

Článek

Autor článku v THN argumentuje tím, že do žebříčku zahrnul hráče podle klíče: nejlepší výkonnost v současnosti a výhled kariéry do budoucna. Havlát i Hejduk přitom patří v této sezóně k nejproduktivnějším Čechům stejně jako Petr Sýkora a Robert Lang, kteří se do desítky THN rovněž nevešli.

A pokud se bere ohled na věk, tak 27letý Havlát je o dost mladší než uvedení Patrik Eliáš, Tomáš Kaberle, Marek Židlický, a Tomáš Vokoun. Útočník Chicaga má navíc sezónu dobře rozjetou a při troše štěstí by mohl ohrozit i své bodové maximum v NHL ze sezóny 2003/04, kdy nashromáždil 31 branek a 37 asistencí.

The Hockey News však sází na jiné koně a v případě prvního místa pro Patrika Eliáše s ním nelze polemizovat. Dvaatřicetiletý útočník New Jersey září a je na osmém místě produktivity v celé soutěži. Je největším lídrem svého týmu a pokud bude pokračovat ve stabilních výkonech, může mít na konci sezóny o 40 bodů více než před rokem.

Druhé místo patří objevu sezóny Davidu Krejčímu. Centr Bostonu zatím převyšuje větší hvězdy Bostonu a zasloužil si být nominován do letošního Utkání hvězd. Na třetí místo THN umístilo brankáře Tomáše Vokouna, ačkoliv se brankář Floridy zatím spíše hledá a i jeho náhradník Craig Anderson má mnohem lepší statistiky.

Do první pětice žebříčku THN se ještě vešli blyštivý útočný klenot Edmontonu Aleš Hemský a jeden z nejlepších obránců v celé NHL Tomáš Kaberle z Toronta. Z aktivních beků si THN cení také Marka Židlického z Minnesoty a světlou budoucnost list předpovídá nedávným spoluhráčům z reprezentační dvacítky Jakubu Voráčkovi a Michaelu Frolíkovi.

Deset nejlepších Čechů současnosti v NHL podle The Hockey News:
1. Patrik Eliáš (New Jersey), 2. David Krejčí (Boston), 3. Tomáš Vokoun (Florida), 4. Aleš Hemský (Edmonton), 5. Tomáš Kaberle (Toronto), 6. Jiří Hudler (Detroit), 7. Jakub Voráček (Columbus), 8. Martin Hanzal (Phoenix), 9. Marek Židlický (Minnesota), 10. Michael Frolík (Florida).

Reklama