Hlavní obsah

Odborníci z NHL se shodli: Chceme, aby bitky z hokeje zmizely

LONDON (ONTARIO)

Možná už to nebude tak dlouho trvat a pěstní souboje ze zámořského hokeje zcela zmizí. Závěr expertů z NHL je jednoduchý: při rvačkách může dojít ke smrtelnému zranění a proto by měly být šarvátky v ledním hokeji zakázány. "Mohou způsobit hráči trvalé zdravotní komplikace, v tom nejhorším případě vést až ke smrti a proto by měly být eliminovány," citovala TSN závěry ze zasedání.

Článek

Doporučení vyplývající ze setkání hokejových expertů na summitu ze 17. až 18. ledna rovněž apelují na zákaz úderů na hlavu. "Bitky mohou vést ke zbytečné smrti!" hlásí experti NHL. Mezi účastníky diskuse patřili bývalí hokejisté Eric Lindros, Jeff Beukeboom a Alyn McCauley. Všechyn spojuje nepříjemné zranění - otřes mozku, všichni tři byli z NHL knockoutováni.

"Rady jsou navrženy tak, aby se nad nimi mohla vést v budoucnosti další diskuse a pomohly k prevenci před tragickými zraněními v hokeji," citovala TSN prohlášení z mítinku v kanadském Londonu. "Tato doporučení by měla být zveřejněna v médiích, mezi různými hokejovými skupinami a zdravotními asociacemi," zní v doporučení.

Vedle doporučení rada navrhla program, který by měli navštěvovat trenéři i úředníci. Program by měl zajistit dostatečné znalosti pro rozpoznání a prevenci před otřesy mozku. Týmy, které do svého předsezónního programu začlení tyto semináře budou mít různé výhody.

K tragické události došlo v OHL

Doporučení by měla být zatím zavedena do nižší zámořské ligy OHL. "Naším cílem je udělat krok vpřed tím, že nalezneme řešení problému, kterým těžké otřesy bezesporu jsou," uvedl předseda summitu doktor Paul Echlin. Diskuse rozpoutaly nepříjemné události minulých týdnů, kdy došlo k několika těžkým zraněním a jednomu úmrtí po pádu hlavou na ledovou plochu.

K tragické události došlo v polovině ledna právě v OHL, kdy Don Sanderson v bitce narazil na led a na následky zranění zemřel. Šéf NHLPA (hráčské asociace NHL) Paul Kelly proto také zvažuje, že by se zavedl distanc na na jeden zápas, pokud si hráč nenechá během bitky helmu na hlavě.

Na celou věc existuje mnoho názorů. Většina hokejistů si před bitkou sundavá helmy nejen aby je při úderech do hlavy nebolely ruce, ale dělají to automaticky stejně jako odhodí rukavice. "Rvačky byly vždy součástí NHL a nelze je odstranit," uvedla legenda zámořského hokeje Wayne Gretzky, jenž v současnosti trénuje Phoenix.

"Musíme se pokusit udělat hru co nejvíc bezpečnou, ale bez toho, aniž bychom zasahovali do zavedených pravidel a tradic," nechal se slyšet útočník Ottawy Jason Spezza pro TSN. "Pokud by hráč shodil soupeře na led, dostal by trest navíc," navrhl Gretzky.

Reklama