Hlavní obsah

Sundina při návratu do Toronta fanoušci vytleskali, došlo i na slzy

TORONTO/PRAHA

V Torontu působil dlouhých třináct let, stal se miláčkem tamního publika. V sobotu se Mats Sundin do Air Canada Centre vrátil, poprvé ve své kariéře ale jako soupeř. Pohádkovější příběh si nynější útočník Vancouveru ani nemohl vysnít. Fanoušci na něj nezapomněli, v jednu chvíli jej zahrnuli bouřlivým potleskem. Sundin se jim „odvděčil“ proměněným rozhodujícím samostatným nájezdem.

Článek

Když s mužstvem dorazil do haly Toronta, okamžitě se mu vybavily vzpomínky na třináct památných sezón v dresu Maple Leafs. „Vzpomněl jsem si na těch třináct let v Torontu. Na ty vzestupy a pády, zklamání a štěstí. Když jsem vjel na led, v hlavě se mi honilo hodně pocitů,“ popisoval Sundin svůj návrat.

První Sundinovo střídání přineslo nesmělý pískot části publika. Všechno se ale změnilo v průběhu první třetiny při jednom přerušení hry, kdy se na obří kostce nad ledem objevil sestřih ze Švédova působení v barvách Toronta. Všichni diváci povstali a spustili mohutný potlesk. Osmatřicetiletý centr, který zrovna seděl na střídačce byl očividně dojatý, do očí se mu draly slzy.

„Bylo to speciální. Dostavily se i slzy,“ potvrdil po zápase Sundin a okamžitě fanouškům Toronta poděkoval. „Ty ovace publika byly mimořádné. Do konce života si je budu pamatovat.“ Kromě fanoušků ocenili svého bývalého spoluhráče i hokejisté Maple Leafs. I oni si na střídačce stoupli a boucháním hokejkami o mantinel Sundinovi poděkovali.

Ovace publika trvaly téměř dvě minuty, i samotní hráči spíše pokukovali po Sundinovi, na vhazování se nikomu s ohledem na švédskou legendu nechtělo. To přiznal i forvard Toronta Matt Stajan, který měl se Sundinem svést buly. „Tohle byla jeho chvilka. Šel jsem si proto sednout zpátky na střídačku a nechal jsem ho užít si to. Do kruhu pro vhazování jsem zamířil až po něm,“ udělal Stajan sympatický krok.

Sundin rozhodl v nájezdech

Co osud nechtěl, za stavu 2:2 dospěl zápas až do samostatných nájezdů. Ve třetí sérii se rozjel k nájezdu právě Sundin a dokonale provedeným blafákem do bekhendu rozhodl o výhře Canucks. Rodák z Brommy přiznal, že jej před nájezdy napadlo, že by mohl o prohře svého někdejšího klubu rozhodnout právě on. Na lítost ale nebyl čas. „Jste profesionál a sníte o možnostech, jako jsou tyto.“

Za své galapředstavení byl Sundin po právu vyhlášen prvním hráčem utkání. Když jel po zápase coby hvězda utkání poděkovat fanouškům, dlouze se uklonil, rozdal do hlediště několik polibků a divákům zamával. Ti znovu spustili potlesk. Že jejich Toronto prohrálo, je v sobotu vůbec nemrzelo.

Reklama

Související témata: