Hlavní obsah

Ikona New Jersey gólman Brodeur je připravena k návratu do NHL

NEWARK/PRAHA

Brankářský patriot Martin Brodeur je po zranění fit a připraven v NHL znovu hájit svatyni New Jersey. Šestatřicetiletý hokejista utrpěl před čtyřmi měsíci zranění lokte, v pondělí se držitel čtyř Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana zámořské ligy nechal slyšet, že chce znovu nastoupit mezi tři tyče. "Cítím se v pořádku," řekl Brodeur pro agenturu AP.

Článek

"Je na ostatních, aby se na mne podívali a cítili ve mne důvěru," řekl v pondělí Martin Brodeur. Kouč New Jersey Brent Sutter zatím odmítnul sdělit datum jeho návratu dokud neuvidí, jak šestatřicetiletý gólman zvládá tréninky. "Nejde o tréninkový kemp," uvedl Sutter.

Před rozhodnutím se hodlá poradit s generálním manažer Louem Lamorielloou. "Začíná jít do tuhého, zbývá posledních dvacet zápasů základní části a potřebujete, aby brankář byl v perfektní formě," uvědomuje se Sutter s tím, že nechce své rozhodnutí uspěchat.

Šestnáctá sezóna za Devils

"Uznávám, že čtyři měsíce jsou dlouhá doba," připomněl Brodeur nucenou přestávku kvůli zranění lokte. "Jsem však velmi nabuzený a teším se na návrat," hlásí zkušený gólman, jenž s Devils získal v letech 1995, 2000 a 2003 prsten pro vítěze Stanley Cupu. V New Jersey působí od svých začátků v nejvyšší zámořské lize. Barvy Devils hájí rodák z Montrealu nepřetržitě od sezóny 1991/92 již šestnáct sezón.

Nejlepší gólman loňského ročníku NHL na sobě tvrdě pracuje a doufá v brzký návrat. "Pokud to nebude ve čtvrtek, pak jistě brzy," teší se Brodeur," jenž získal Vezina Trophy také v letech 2007, 2004 a 2003. "Clemmer (brankář Scott Clemmensen) a Weeksie (Kevin Weekes) odvádějí dobrou práci, ale mít v týmu zpět Martyho, znamená mít v brance velkého hráče, který vyhrál již mnoho velkých bitev," vzkázal útočník Brian Rolston vedení Ďáblů.

Sedm vítězství k překonání Roye

Brodeur má v NHL také spadeno na rekord gólmana Patricka Roye v počtu vítězství. "Jsem jen člověk, ale očekávám, že by se mi to mohlo podařit," komentoval stíhací jízdu bývalého gólmana Montrealu a Colorada, jenž má na svém kontě 551 vítězství v základní části. K vyrovnání této mety chybí Brodeurovi sedm vyhraných duelů.

Na zranění lokte se již Brodeur nesoustředí. Poslední měsíc pracoval na tom, aby se zranění co nejlépe zhojilo. Při zákrocích lapačkou na loket nemyslí. "Chci se co nejdříve vrátit zpět a rozhýbat to," prohlásil Brodeur, který v letošním ročníku odehrál deset utkání, v nichž šestkrát New Jersey vyhrálo.

Z posledních třech zápasů na ledě soupeře Ďáblové zvítězili pouze v Tampě na nájezdy (3:2). 17. února prohráli na Floridě (0:4) a naposledy nestačili stejným poměrem na letos zatím nejhorší tým NHL New York Islanders. Po šedesáti zápasech patří týmu ve Východní konferenci třetí příčka se 79 body za Washingtonem (81) a vedoucím Bostonem (88).

Reklama

Související témata: