Hlavní obsah

Plekanec: Byla tu panika a hledaly se jenom chyby

Marek BurkertPrávo

Půl sezóny se bál, že na něj v Montrealu začnou fanoušci kvůli špatným výkonům bučet. Mizerné časy jsou ale minulostí, Tomáš Plekanec táhne Canadiens v jejich jubilejní sté sezóně v NHL do play-off. „Otočilo se to o 100 procent,“ těší 26letého útočníka.

Článek

Takže konečně hrajete hokej, jaký jste si plánoval přes sezónou?

Je to vážně o moc lepší. Ale není to jen tím, že jsem začal dávat góly. Mám teď mnohem víc sebevědomí. Jde mi to.

Kdy se odehrál ten přelom?

Podařilo se mi pár zápasů. Třeba jsem v první třetině dal gól a pak to šlo hned líp. Sezóna se úplně převrátila. O sto procent. Začátek byl špatný a teď se cítím zase jako dřív.

Není to i tím, že se vážně zranil Robert Lang (přeříznutá achilovka - pozn. aut.) a začal jste dostávat víc prostoru?

To bych neřekl. Já byl dost vytížený pořád. Měl jsem 16, 17 minut za zápas. Snad jen v pár případech to bylo míň. Ale prostě jsem předtím hrál blbě.

Na začátku roku jste říkal, že všechno je v hlavě. Změnil jste se?

Moc jsem se do těch svých problémů ponořil. Pořád jsem na to myslel a bylo to horší. Těžko se pak z toho vyhrabávalo zpátky.

Nepomohl vám paradoxně dvouzápasový trest za zákrok na edmontonského obránce Grebeškova? Od jeho uplynutí bodujete v každém zápase.

To myslím, že asi ne. Já byl spíš překvapenej, že jsem ten trest dostal. V žádném případě jsem toho hráče nepodkopl. To je z opakovaného záběru jasně vidět, že jsme do sebe šli rameno na rameno. On ale spadl a nohama napřed narazil do mantinelu. Nechtěl jsem ho zranit a jsem rád, že spousta lidí z klubu i spoluhráčů to viděla stejně jako já.

Problémy se nevyhnuly ani největší hvězdě Canadiens  a vašemu spoluhráči z útoku Alexeji Kovaljovovi. Jak je to s jeho averzí vůči manažeru Gaineymu a napjatými vztahy s kapitánem Saku Koivem?

Tak to bych nechtěl vůbec komentovat. Kovy měl podobné problémy jako já. Když se zranil Saku a po něm Lanýž, všichni čekali, že to potáhne v produktivitě. Jenže mu to nešlo jako v minulé sezóně. Ale zase se ukázala chytrost Boba Gaineyho, který dal Kovymu dva zápasy volno. A od té doby hraje zase lepší.

Montreal byl poslední dobou zmiňován i v nehokejových kontextech. Bratři Kosticynové a Roman Hamrlík jsou propíráni kvůli stykům s mafiánem Mangiolou, na internetu byly zveřejněny fotografie zpitého gólmana Price. Co na to fanoušci?

Porazili jsme doma Ottawu a Vancouver, takže Montreal už nemá čas přemýšlet o blbostech.

Z předchozích patnácti zápasů jste ale vyhráli jen třikrát. Nemáte pocit, že kdyby vás tahle krize nepotkala, že by nikdo nevytahoval na světlo průšvihy vašich spoluhráčů?

To je možný, že by byl klid. Tady ale, když se chvíli nedaří, začnou se hledat chyby a noviny spustí: hokejisti chodí na pivo, hádají se v kabině, špatně trénujou... Bohužel jsme ale prohrávali.

Myslíte, že vás ten okolní tlak víc semknul? Že držíte v týmu víc pohromadě?

Tady v kabině nikdy žádný problém nebyl.

Klub ale hraje svou 100. sezónu v NHL. Je tlak na úspěch ještě větší?

Tady je tlak velký pořád. My se na jubilejní ročník všichni strašně těšili, ale někdy je těch akcí kolem opravdu hodně.

Byla by to pro Montreal velká katastrofa, kdyby nehrál v play-off?

Strašná, ta nejhorší. Ale na to, jaká tu byla poslední měsíc panika, tak si myslím, že jsem na tom v tabulce ještě dobře. Pořád pár bodů náskoku na play off máme.

Poslední tři výhry byly spojovány hlavně s vámi a slovenským gólmanem Jaroslavem Halákem. Takže Price přišel o místo jedničky?

Careyho jako jedničku všichni berou. Ale v téhle situaci nechá kouč v bráně toho, kdo má lepší formu. A Jaro hlavně proti Vancouveru chytal fantasticky.

Z Atlanty jste nedávno získali protřelého beka Schneidera. Čekají se v Montrealu do středy, kdy končí přestupní termín, ještě nějaké změny?

Tady se o trejdech mluví od začátku sezóny. Podle mě určitě ještě něco přijde.

Nemáte obavy, že to po čtyřech sezónách v dresu Habs může potkat právě vás?

Já už si to nedávno prožil, kdy se mluvilo o tom, že bych měl jít do Tampy za Lecavaliera. Moc mi to nepomohlo, pořád jsem se v tom hrabal. Teď už všechny fámy házím za hlavu.

Reklama

Související témata: