Hlavní obsah

Kotalík se dozvěděl o výměně od Hemského, měl by s ním i hrát

Od svého nového spoluhráče Aleše Hemského se český hokejový útočník Aleš Kotalík jako první dozvěděl zprávu o svém středečním přestupu z Buffala do Edmontonu. Právě s ofenzivní hvězdou Oilers by měl Kotalík nastupovat v jedné formaci, kde jim bude dělat společnost ještě Shawn Horcoff.

Článek

"Aleš byl první, kdo mi dal vědět, že jsem byl vytrejdován. Ještě jsem to nevěděl od nikoho z vedení ani z jednoho týmu a dostal jsem od něj zprávu: 'Vítej v naší organizaci.' Nevěděl jsem, jestli si nedělá legraci. Ale pak hned volal (generální manažer Buffala) Darcy Regier a trenéři, takže to bylo oficiální," citoval Kotalíka deník Edmonton Journal.

Třicetiletý rodák z Jindřichova Hradce dosud působil v NHL jen v Buffalu. Po sezoně mu však končí smlouva s ročním příjmem 2,5 miliónu dolarů a může se stát v červenci nechráněným volným hráčem, takže Sabres hrozilo, že by jej ztratili bez náhrady. Takto za něj získali právo výběru v druhém kole draftu.

Generální manažer Regier v deníku Buffalo News poděkoval Kotalíkovi za odvedenou práci v klubu. "Odvedl u nás opravdu dobrou práci," řekl na adresu útočníka, který ve 426 zápasech v NHL zaznamenal 240 bodů za 114 branek a 126 asistencí. V play-off přidal Kotalík v 36 duelech šest tref a devět přihrávek.

Kotalík tušil, že jeho budoucnost v NHL nebude s Buffalem spojena navždy. Již dříve o tom prý mluvil i s Hemským. "Jsme s Alešem dlouholetí kamarádi. Už jsme se dříve bavili, jestli by se mohla naskytnout možnost, že bychom spolu hráli v Edmontonu," podotkl Kotalík.

Součástí výměny čtyř týmů

Příchod českého útočníka byl součástí výměny čtyř týmů, v které také Edmonton získal útočníka Patricka O´Sullivana. Toho totiž nejdříve angažovala Carolina spolu s právem výběru v druhém kole letošního draftu za útočníka Justina Williamse, pak ale hned putoval s touto pozici na draftu do Edmontonu za Erika Colea a pozici ve čtvrtém kole výběru nováčků. A získané druhé kolo draftu pak Oilers obětovali za Kotalíka.

"Bylo důležité, aby všechny čtyři týmy uspokojily své potřeby. My jsme s výsledkem spokojení," komentoval složitou transakci generální manažer Edmontonu Steve Tambellini. "Kotalík i O´Sullivan mají různé schopnosti. Aleš je silový typ útočníka s tvrdou střelou, může hrát v přesilovce na modré čáře i ze strany od mantinelu. Patrick je talentovaný, mladý hráč, který se začíná prosazovat v NHL," pochvaloval si.

Zajímavé je, že k výměně sáhly právě Buffalo s Edmontonem. V létě 2007 totiž vnesl mezi tyto kluby spor krok tehdejšího generálního manažera a současného prezidenta Oilers Kevina Lowea, který nabídl Thomasi Vanekovi jako chráněnému volnému hráči sedmiletou smlouvu na 50 milionů dolarů. Buffalo ji muselo dorovnat, jinak by rakouského talentovaného útočníka ztratilo.

"Já mám přátelský vztah se všemi devětadvaceti manažery," okomentoval to Tambellini, který v té době v Edmontonu nepůsobil. "Ale kdyby byl na mém místě Kevin a potřeboval se s Darcym Regierem domluvit na nějaké výměně, určitě by se dohodli. Nevidím v tom problém," dodal. Před dvěma roky byl ale generální manažer Buffala Loweovým jednáním hodně pobouřený.

Reklama

Související témata: