Hlavní obsah

Brodeur se zapsal do historie a slavil společně s Eliášem

NEW JERSEY

Časomíra v hale Prudential Center, stánku hokejistů New Jersey Devils, odtikávala poslední vteřiny ze zápasu s Chicagem, když Martin Brodeur v domácí brance vykopl střelu hostujícího Brouwera do rohu a konečně si oddychl. Připsal si svůj třicátý úspěšný zákrok v zápase a po vítězství 3:2 se stal brankářem s největším počtem vítězství v celé historii NHL.

Článek

"Byl to úžasný večer. Jsem šťastný, že jsem to dokázal a že je to za mnou, posledních pár dní bylo trochu chaotických," přiznal po 552. vítězném zápase Brodeur, jehož jméno bouřlivě skandovala vyprodaná hala. "Byla tu atmosféra jako při Stanley Cupu. Jsem šťastný, že se mi to povedlo doma před skvělými fanoušky New Jersey. Ten dnešní úspěch patří i vám," vzkázal jim.

Těsně po zápase si vystřihl síťovinu z branky, ve které odchytal první a poslední třetinu. "Bylo to těžší než jsem si myslel. Když to dělají basketbalisté, tak jim stačí párkrát střihnout, ale tohle je pořádná síť. Museli mi pomoct spoluhráči," vykládal. Zatímco se někteří Ďáblové věnovali ničení branky, Brodeur si střihl vítězné kolečko po ledě a vychutnával si ovace publika, ve kterém nechyběla ani jeho rodina.

V překonání rekordu, který držel jeho idol Patrick Roy, začal věřit až v poslední třetině při vedení 3:1. "Když do konce zápasu zbývalo už jen deset minut, pomyslel jsem si: Tak a teď už se to konečně stane. Neustále jsem hlídal čas. A když dvě minuty před koncem dalo Chicago gól, utěšoval jsem se: Ještě máš dvě minuty, abys to dokázal. A povedlo se," oddechl si.

Brodeur sice většinu sezóny vynechal kvůli zranění, ale není nereálné, že by svou sbírku vítězných zápasů zaokrouhlil na číslo 600. A ještě v této sezóně ostatně může zdolat další milník - rekord v počtu vychytaných nul. Legendární Terry Sawchuk má před ním náskok "jen" tří čistých kont. "Pokud to bude pořád taková zábava, tak klidně ještě nějaký čas vydržím," usmívá se 36letý brankář.

"Ze všech současných hráčů jsem po Martym v New Jersey nejdéle a vyhráli jsme spolu dva Stanley Cupy. Jsem si jistý, že je to pro něj mimořádný večer. A je mimořádný i pro mě," řekl český útočník Patrik Eliáš, jenž si po asistenci proti Chicagu připsal už 702. bod v dresu Devils a překonal klubový rekord Johna MacLeana. "Zaslouží také uznání. Jsem moc rád, že jsme dosáhli rekordu ve stejný den," těšilo  Brodeura.

Brankáři s největším počtem výher v NHL:
Jménov NHLzápasyvýhry
1. Martin Brodeurod roku 1991987552
2. Patrick Roy1984 - 20031029551
3. Ed Belfour1988 - 2007963484
4. Curtis Josephod roku 1989936451
5. Terry Sawchuk1949 - 1970971447

Reklama

Související témata: