Hlavní obsah

Čeští hokejisté rozvířili v NHL střelný prach

NEW YORK

Velmi produktivní čtvrteční večer začilo v NHL čtrnáct českých hokejistů. Nejvíce se dařilo Radku Bonkovi s Martinem Eratem z Nashvillu, kteří oba dvěma body pomohli k výhře nad San Jose. Gólem a přihrávkou se blýsknul Aleš Hemský, ale k výhře Edmontonu jeho body nestačily, naopak Martin Hanzal po asistenci Petra Průchy vsítil vítěznou branku Phoenixu.

Článek

"Závěr zápasu jsme zvládli a nepustili Edmonton do pásma," pochvaloval si trenér Phoenixu Wayne Gretzky pro azcentral.com. "Kluci odvedli výbornou práci," dodal Gretzky, jehož mužstvo nedovolilo vyrovnání, přestože se v závěrečné třetině trefil nejprve Kotalík a po něm také Hemský. Tříbrankové manko z prvních dvou dějství však Edmonton nestáhnul a připsal si třetí porážku v řadě.

Tomáš Plekanec nahrál na vítězný gól Montrealu v prodloužení, když zavařil před brankovištěm hostujícímu gólmanovi. Ze skrumáže vybojoval puk Saku Koivu a chirurgicky přesně trefil z úhlu skulinku mězi bruslí a tyčkou. "Puk prošel do branky se štěstím," přiznal kapitán Montrealu pro agenturu AP. "Výhra v prodloužení mužstvo povzbudí," dodal Koivu, jehož tým zvítězil podruhé v řadě a ve Východní konferenci mu patří zatím osmé postupové místo do play-off. Tampě tak nepomohly ani góly Kočího s Krajíčkem, který se v letošní sezóně radoval podruhé z branky.

Na vítěznou trefu Nashvillu proti druhému nejlepšímu celku NHL ze San Jose přihrával v polovině zápasu Radek Bonk. "Mám skvělý pocit, protože jsem se podílel na výhře," řekl Bonk pro deník The Tennessean. "Naše šance na výhru se zvýšily poté, co jsme dokázali eliminovat první dvě formace San Jose," přidal Bonk, jenž v utkání zaznamenal také gól. Branku a asitenci si připsal v zápase rovněž Martin Erat a Predators zdolali doma v Sommet Center Žraloky 3:2. Na druhý gól Sharks nahrával Milan Michálek.

Florida z hlavy rychle vypudila myšlenky na prohru z ledu Buffala a ve Philadlephii zvítězila 4:2. Brankář Tomáš Vokoun sice seděl jen na střídačce, ale za českou školu se ukázal Radek Dvořák, jenž svým 13. gólem v sezóně překonal gólmana Birona ve 35. minutě. Panteři si odvezli z Wachovia Center všechny body za výhru 4:2. "Základem k úspěchu byl skvělý výkon v defenzivě," pochvaloval si brankář Anderson.

Překvapivě hladký průběh měl souboj Columbusu s Calgarym. Blue Jackets zdolali Plameny také zásluhou přihrávek Jakuba Voráčka s Janem Hejdou 5:0. "Zápas ukázal, že jsem dostatečně silní na to, abychom poráželi i celky z předních pozic," pochvaloval si forvard Columbusu Rick Nash výhru nad třetím týmem Západní konference. Přihrávku si ve čtvrtek připsal také Roman Polák ze St. Louis, které vyhrálo doma nad Vancouverem. Pro Poláka se jednalo o 14. bod v letošní sezóně (1+13).

Reklama