Hlavní obsah

Útočník Havlát a bek Michálek kandidují v NHL na Masterton Trophy

Čeští hokejisté Martin Havlát z Chicaga a Zbyněk Michálek z Phoenixu jsou mezi kandidáty na trofej Billa Mastertona. Tato prestižní cena je v zámořské NHL každoročně udělována hráči s příkladnou věrností a oddaností hokeji v kombinaci s jeho hokejovým uměním.

Článek

Asociace hokejových novinářů (PHWA) nominuje vždy jednoho hráče z každého týmu NHL. Mezi 30 uchazeči jsou letos vedle Havláta a Michálka také slovenští útočníci Michal Handzuš z Los Angeles a Richard Zedník z Floridy.

Sedmadvacetiletý Havlát je ceněným hráčem i s ohledem na to, jak bojuje ve své kariéře se zraněními, která ho v posledních letech sužovala. Naposledy se dokázal vrátit zpět na vrchol po zranění ramena, kvůli němuž v minulé sezóně odehrál jen 35 zápasů.

V tomto ročníku vynechal jediný duel Blackhawks a je nejproduktivnějším hráčem týmu. V 77 odehraných zápasech si připsal 71 bodů za 27 branek a 44 asistencí. V nejmladším týmu soutěže si ho však cení také pro vynikající obrannou práci, díky ní nasbíral již 25 kladných bodů za účast na ledě při vstřelených a obdržených brankách.

Michálek v letošní sezóně zblokoval 262 střel

Šestadvacetiletý Michálek patří k nejobětavějším zadákům celé soutěže. Pro tým vedený legendárním Waynem Gretzkým je podle novinářů ochoten obětovat cokoliv. Nejlépe o tom vypovídá i celkem 262 zblokovaných střel v této sezóně, což je nejvíce v NHL.

Právě trenér Gretzky i spoluhráči z týmu Coyotes Michálka často chválí za obětavost, zatímco on skromně odpovídá, že prostě jen dělá svou práci. Herně nejvytíženější hráč týmu si v 79 odehraných duelech v tomto ročníku připsal 25 bodů za pět přesných tref a 20 finálních přihrávek.

Bill Masterton Memorial Trophy bude letos udělena 18. června na ceremoniálu v Las Vegas. Každý hráč ji může získat pouze jednou v kariéře. Posledním vítězem je Jason Blake z Toronta. Žádný Čech toto ocenění dosud nezískal.

Reklama