Hlavní obsah

Židlický gólem přispěl k vyřazení Nashvillu z boje o play-off

V zámořské NHL je od pátku jasno o všech postupujících do play-off. Poslední dvě volná místa v elitní osmičce Západní konference si zajistili hokejisté St. Louis po výhře 3:1 nad Columbusem a Anaheimu, kteří porazili 4:3 po samostatných nájezdech Dallas.

Článek

O šanci na účast ve vyřazovacích bojích přišel Nashville po prohře 4:8 v Minnesotě. Vysoké vítězství domácích zpečetil v poslední minutě trefou do prázdné branky český obránce Marek Židlický, který v Nashvillu prožil většinu dosavadní kariéry v NHL. Rovněž Minnesota však vzhledem k úspěchu Anaheimu ztratila možnost postoupit do play-off.

"Přál bych si, abychom letos sehráli více takových zápasů jako dnes. Pak bychom nebyli v situaci, v jaké jsme," posteskl si trenér Minnesoty Jacques Lemaire, pro něhož to byl možná poslední domácí zápas na střídačce Wild. Spekuluje se, že po devíti sezonách v klubu skončí.

Zklamání zavládlo i v kabině Predators. "Tenhle tým se do poslední chvíle nevzdával! Můžeme chodit se vztyčenými hlavami. I když jsme dnes nedosáhli výsledku, jaký bychom potřebovali," prohlásil trenér Barry Trotz.

V první třetině se hodně rozčiloval nad vyrovnávacím gólem Minnesoty, který padl při signalizovaném vyloučení jednoho z hráčů Nashvillu. Ještě než Daniel Fritsche skóroval na 1:1, měla být podle Trotze přerušena hra, protože se jeho svěřenci dotkli kotouče.

"Tenhle moment zcela změnil ráz zápasu. Možná nás připravil o play-off. Několikrát jsme se dotkli puku, ale ani jeden rozhodčí nezapískal," zlobil se útočník Vernon Fiddler. Domácí hokejisté po vyrovnávacím gólu získali převahu a po dvou třetinách vedli už 5:2.

St. Louis po třech letech v play-off

Porážka Nashvillu nahrála St. Louis, které postoupilo do play-off po tříleté přestávce. Za klíčovým vítězstvím nad Columbusem dovedl mužstvo sedmatřicetiletý veterán Keith Tkachuk, který nahrál na úvodní gól a další dva sám vstřelil.

"Je to úžasný pocit. Když si člověk představí, co všechno jsme za posledních pár let museli překonat. A teď jsme zase v play-off," radoval se Tkachuk, jeden ze dvou hráčů v kádru Blues, kteří pamatují poslední účast klubu v bojích o Stanley Cup.

St. Louis v utkání neponechalo nic náhodě a už po sedmi minutách vedlo 2:0 díky dvěma využitým přesilovkám. V druhé třetině sice svým čtvrtým gólem v sezoně snížil český útočník Jiří Novotný, ale ještě před polovinou zápasu získali domácí zásluhou Tkachuka zpět dvougólový náskok. "Před zápasem byl v kabině celkem klid, ale pak jsme na ně vlétli a donutili je k faulům," poznamenal Tkachuk.

Kotalík pomohl Edmontonu k výhře

Anaheimu stačilo k jistotě postupu do play-off získat v duelu s Dallasem bod. A Kačeři k němu mířili jistým krokem, třikrát v zápase vedli, o vítězství v základní hrací době přišli až čtrnáct sekund před koncem třetí třetiny. O jejich konečné výhře 4:3 po samostatných nájezdech rozhodl ve čtvrté sérii penalt Teemu Selänne.

Český útočník Aleš Kotalík se jedním gólem podílel na výhře Edmontonu 5:1 nad Calgary, jímž se Oilers pro letošní sezónu rozloučili s domácími fanoušky. Flames přišli o cenné body v boji o vítězství v Severozápadní divizi, zaručující výhodu domácího prostředí pro první kolo play-off. V tabulce dál ztrácejí dva body na vedoucí Vancouver.

"Chtěli jsme v posledním domácím zápase podat co nejlepší výkon, zvlášť proti Calgary. Chtěli jsme ukázat, že jsme sezonu ještě nezabalili a že pořád toužíme po vítězství," řekl Kotalík.

Minnesota - Nashville 8:4 (2:1, 3:1, 3:2)
Branky: 25. a 39. Bergeron, 13. Fritsche, 20. Brunette, 36. Johnsson, 52. M. Koivu, 59. Clutterbuck, 60. Židlický - 8. a 37. Arnott, 51. Weber, 55. Sullivan. Střely na branku: 37:35. Diváci: 18 568.
Edmonton - Calgary 5:1 (0:0, 2:0, 3:1)
Branky: 35. Kotalík (Hemský), 37. MacIntyre, 53. Horcoff, 54. O'Sullivan, 57. Souray - 53. Cammalleri. Střely na branku: 36:32. Diváci: 16 839.
St. Louis - Columbus 3:1 (2:0, 1:1, 0:0)
Branky: 8. a 29. Tkachuk, 4. McDonald - 25. Novotný (Hejda, Voráček). Střely na branku: 25:17. Diváci: 19 250.
Anaheim - Dallas 4:3 po sam. nájezdech (1:0, 0:1, 2:2)
Branky: 10. Marchant, 48. S. Niedermayer, 54. Ebbett, rozh. nájezd Selänne - 25. a 60. Ott, 54. Brunnström. Střely na branku: 39:45. Diváci: 17 531.

Reklama