Hlavní obsah

Krejčí: Kvůli bodům nehraju, chci Stanley Cup

Bostonský centr David Krejčí je s 37 kladnými body nejlepším hráčem NHL v bodování plus/minus. A získal stejnou trofej jako dříve Gretzky, Lemieux nebo krajané Eliáš, Hejduk, Malík, Rozsíval. "V neděli kouknu na statistiky a vidím, že jsem první. Dacjuk měl za poslední tři zápasy minus čtyři body. Asi se na to vykašlal," komentuje český forvard v rozhovoru pro Právo závěr základní části NHL.

Článek

To je docela exkluzivní společnost, kam jste svou účast na ledě při vstřelených a obdržených gólech pronikl, co říkáte?

Zatím mi to moc nedošlo. Třeba se v létě na ty statistiky podívám a řeknu si: fajn, dobrý. Na druhou stranu se o mně bude vědět, že jsem komplexní hráč, který umí zahrát dopředu i dozadu.

Takže si víc ceníte spíš konstantních výkonů v sezóně?

Určitě, odehrál jsem všech 82 zápasů. Ulehčilo mi roli, že se dařilo celému týmu. Od začátku jsme byli nejlepší v konferenci.

Soustředil jste se v závěru základní části, abyste si vedení v plus/minus bodech udržel?

Já se díval asi před týdnem na tabulku a viděl, že je první Dacjuk. Tak jsem si říkal: ten už tam určitě zůstane. No a v neděli kouknu na statistiky a vidím, že jsem první já. Dacjuk měl za poslední tři zápasy minus čtyři body. Asi se na to vykašlal…

Není to první trofej, kterou jste v dubnu vyhrál. Fanoušci Bostonu vám udělili cenu pro nejlepšího hráče Bruins…

To bylo moc příjemný, hlasovalo pro mě 20 tisíc lidí. Dostal jsem i malý náklaďák, ale moc nevím, co bych s ním dělal. Říkali mi naštěstí, že ho můžu vyměnit za auto ve stejné hodnotě nebo si připlatit a dokoupit nějaké lepší. Ještě uvidím.

Ve druhé polovině sezóny už jste tolik nebodoval. Přesto jste se 73 body druhý v týmové produktivitě za Savardem a třetí mezi Čechy za Eliášem a Havlátem. Jste s tím spokojený?

Myslím, že 73 bodů je dobrý výsledek. Mohlo jich být sice daleko víc, ale v průběhu ročníku jsem něco obětoval i pro tým. V pár zápasech jsem třeba nebodoval, ale měl jsem z nich lepší pocit, než kdybych udělal 2+2. Pro body hokej nehraju, chci Stanley Cup.

V play-off vás v 1. kole čeká Montreal, se kterým jste loni prohráli 3:4 na zápasy. Teď jste ale velkými favority. Vypadnout by pro vás určitě bylo velkým zklamáním…

V minulé sezóně jsme s Habs osmkrát prohráli v základní části a v play-off jsme je pak trápili do sedmého duelu. Tentokrát ale chceme vyhrát, a to co nejrychleji. Všechny statistiky se mažou, a už je jedno, že náš gólman Thomas měl lepší čísla než montrealský Price. Musíme si dát pozor na jejich ofenzivní sílu a hráče, jako jsou Kovaljov nebo Koivu.

Nebo na Tomáše Plekance, se který jste hrál na loňském MS v Quebeku?

Taky, taky. Ale Pleky může počítat s tím, že ho šetřit nebudu. Půjdu na něj stejně tvrdě jako na Kanaďana nebo Američana.

Reklama

Související témata: