Hlavní obsah

Hašek už v Detroitu oblékl výstroj a postavil se do branky

DETROIT

Dominik Hašek po téměř patnácti měsících znovu oblékl brankářskou výstroj a v Detroitu absolvoval první trénink na ledě. Osmatřicetiletý gólman přiznával, že se zvláštním pocitem vzal na sebe po tak dlouhé pauze zase betony, masku, lapačku a vyrážečku. "Připadalo mi to všechno trochu cizí, ale jsem nadšený, že budu znovu hrát hokej," řekl.

Foto: ČTK

Dominik Hašek

Článek

"Je krásné být zpátky. Návrat do Detroitu mě tak vzrušil, že jsem nemohl dospat a vstal už v pět ráno. Ještě než jsem dorazil do haly komplexu Troy, projel jsem se ulicemi města. Právě svítalo," cituje Haškovo téměř poetické vyznání list Detroit News.

Zatím bez rodiny

Podle zámořských médií byl hrdina z olympijského Nagana v brankovišti stejně čilý a hbitý, jako kdyby nikdy neodešel. "Cítil jsem se fajn, ale chvíli potrvá, než se do toho zase dostanu," prohlásil brankář po půlhodinovém pobytu na hrací ploše. Za oceánem je zatím bez rodiny, manželka i obě děti zůstaly v Pardubicích.

"Touha znovu se do toho vrhnout je mnohem větší než strach, že neuspěji. Proto do toho jdu. Chci být stejně dobrý jako předtím, to je má největší motivace," přiznal před odletem Radiožurnálu. Na česká média se ale jinak Hašek docela zlobí, neboť podle něj většinou tendenčně informovala o napadení protihráče Šíly při in-line hokeji.

"Napsala se spousta nesmyslů. Když jsem dostal do ruky lékařskou zprávu, abych viděl, co jsem mu udělal, tak bylo jasné, že jsem mu nic nezlomil ani mu nijak vážněji neublížil." Přesto připustil, že zákrok nebyl nejspíš v rámci pravidel: "Určitou vinu na tom nesu i já."

Na led šel dříve

S přípravou na NHL začal Hašek na ledě o pár dnů dřív než spoluhráči, neboť touží být ve formě už na tréninkovém kempu Red Wings, který začne v pátek v Traverse City. Tam už budou s ním i další dva krajané, debutující útočník Hudler a obránce Fischer.

"První týden to bude hodně bolet. Třeba jen udržet helmu dvě hodiny na hlavě dá zabrat. Všude váš tlačí, krk bolí," líčil gólman v rozhlasu. "Hašek udělá cokoli, aby se dostal do stejné formy, v jaké přivedl mužstvo k triumfu ve Stanley cupu. Nevidím jediný důvod, proč by tomu tak nemělo být. Vždyť mluvíme o jednom z nejlepších brankářů všech dob," nechal se slyšet generální manažer klubu Ken Holland.

Detroit ale ještě nevyřešil problém s gólmanem Josephem, který při Haškově absenci v minulé sezóně zastával post jedničky. "Vím, že je to obtížná situace, pro klub i pro brankáře," tvrdí Hašek. Doufejme, že se celá věc co nejrychleji vyřeší, ke spokojenosti všech." Zájemcem o jeho služby by mohli být New York Rangers, přičemž Detroit by na oplátku získal českého centra Petra Nedvěda.

Reklama

Související témata: