Hlavní obsah

Vancouver ukončil sezónu St. Louis, Carolina srovnala sérii s New Jersey

NEW YORK

Hokejisté Vancouveru si poradili v prvním kole play-off NHL s odporem St.Louis v nejkratší možné době a jsou prvním postupujícím týmem do další fáze. Po předchozích třech výhrách uspěli Canucks v úterním utkání na ledě soupeře 3:2 v prodloužení, v němž připravil hokejistům Blues náhlou smrt svým druhým gólem v zápase Alexandre Burrows.

Článek

Vancouver vedl v polovině zápasu na ledě soupeře o dvě branky, domácím se ale podařilo ještě před druhou přestávkou vyrovnat a zápas nakonec dopslě do prodloužení, které rozhodl Burrows. Významnou měrou přispěl k postupu Canucks brankář Roberto Luongo, jenž si připsal 47 úspěšných zákroků. "Věděli jsme, že to nebude nic snadného. Je super, že máme nyní čas dát se dohromady a odpočinout si před startem druhého kola," uvedl třicetiletý gólman.

Detroit nezaváhal ani napotřetí 

Nezadržitelně míři k postupu do druhého kola i hráči Detroitu, kteří zvítězili v Columbusu 4:1 a v sérii vedou 3:0 na zápasy. Třemi body podpořil výhru Red Wings útočník Dan Cleary, jenž si v utkání připsal jeden gól a dvě asistence.

Hokejisté Blue Jackets se poprvé v klubové představili na domácím ledě v utkání play-off a jejich snaze o zastavení Detroitu přihlížela rekordní návštěva v Nationwide Areně - 19 219 diváků. "Bylo to vzrušující, lidé si premiérový zápas play-off užívali a vytvořili vynikající atmosféru. Hráli jsme proti šesti hráčům," poznamenal střelec čtvrtého gólu Red Wings Henrik Zetterberg.

Brodeur nadělal z hokejky třísky

Naopak série mezi Carolinou a New Jersey je po čtyřech utkáních vyrovnaná 2:2. K nerozhodnému stavu v sérii se Hurricanes dopracovali po obrovském dramatu, když v zápase sice ztratili tříbrankové vedení, ale dvě desetiny před vypršením základní hrací doby zařídil výhru 4:3 útočník Jussi Jokinen, od jehož brusle se odrazil puk do branky Devils.

O vítězné brance nakonec rozhodoval až videorozhodčí. "Cítil jsem, jak mi puk škrtl o brusli, a pak jsem jej zahlédl v síti. Neslyšel jsem sirénu, byl jsem si poměrně jistý, že to byl gól. Ostatní - trenéři i spoluhráči - ale krčili rameny, to mě trochu znervóznilo," podotkl Jokinen.

Sudí po dvouminutové konzultaci uznali, že puk přešel brankovou čáru 0,2 sekundy před vypršením hrací doby, na což vztekle reagoval gólman Devils Martin Brodeur, který s pomocí hrazení proměnil svou hokejku v hromádku třísek. Těsně před vítězným gólem totiž po kontaktu s Jokinenem málem upadl. "Prý jsem měl čas se srovnat v postavení. Ať píská, kdo chce, pokaždé říkají to samé," čertil se šestatřicetiletý brankář.

Pittsburgh krok od postupu, San Jose snížilo 

Jedno vítězství chybí k postupu do 2. kola hokejistům Pittsburghu. Penguins i díky 45 zákrokům gólmana Fleuryho povolili domácí Philadelphii jediný gól a zvítězili 3:1. Opatrný začátek rozlouskl až v úvodu druhé třetiny Sidney Crosby, jenž skončil spolu s pukem v síti, sudí ale jeho branku i přes obrovské protesty domácích uznali. A jen o chvíli později přidal druhou branku Pittsburghu Tyler Kennedy. Snížení Daniela Carcilla z poloviny třetí třetiny nebylo nic platné, vítězství hostů pojistil při power play Flyers Maxime Talbot. "Ještě nejsme mrtví," věří centr Philadelphie Daniel Briere.

Hokejisté Anaheimu dokázali na svém ledě třikrát smazat jednobrankový San Jose, Sharks ale nakonec své snažení dotáhli do vítězného konce a po dvou domácích prohrách snížili stav série na 1:2. "Po dvou výhrách venku nám chvíli trvalo, než jsme se vrátili nohama na zem. Celý zápas jsme bojovali hlavně sami se sebou," mrzelo kouče Ducks Randyho Carlyla.

Play-off NHL - 1. kolo
Východní konference:
Philadelphia - Pittsburgh 1:3 (0:0, 0:2, 1:1)
Branky: 52. Carcillo - 24. Crosby, 28. Kennedy, 60. Talbot. Zásahy brankářů: Biron 25/23 - Fleury 46/45. Diváci: 19 883. Hvězdy zápasu: Fleury, Kennedy (oba PIT), Richards (PHI). Stav série: 1:3.
Carolina - New Jersey 4:3 (2:0, 1:1, 1:2)
Branky: 8. E. Staal, 9. Bayda, 27. LaRose, 60. J. Jokinen - 40. Gionta, 45. Shanahan, 49. Clarkson (Holík). Zásahy brankářů: Ward 29/26 - Brodeur 46/42. Diváci: 17 465. Hvězdy zápasu: Jokinen, LaRose, Bayda (CAR). Stav série: 2:2.
Západní konference:
Columbus - Detroit 1:4 (0:2, 0:1, 1:1)
Branky: 57. Umberger - 34. a 60. Zetterberg, 2. Holmström, 20. Cleary. Zásahy brankářů: Mason 25/22 - Osgood 32/31. Diváci: 19 219. Hvězdy zápasu: Ericsson, Osgood (oba DET), Umberger (CLS). Stav série: 0:3.
Anaheim - San Jose 3:4 (2:2, 1:1, 0:1)
Branky: 12. Ryan, 15. Wisniewski, 32. Pronger - 14. a 22. D. Boyle, 6. R. Blake, 51. Marleau. Zásahy brankářů: Hiller 35/31 - Nabokov 30/27. Diváci: 16 277. Hvězdy zápasu: Boyle (SJ), Pronger (ANA), Blake (SJ). Stav série: 2:1.
St. Louis - Vancouver 2:3 v prodl. (0:1, 2:1, 0:0 - 0:1)
Branky: 34. Boyes, 37. Perron - 30. a 80. Burrows, 6. Wellwood. Zásahy brankářů: Mason 36/33 - Luongo 49/47. Diváci: 19 250. Hvězdy zápasu: Luongo, Burrows (oba VAN), McDonald (STL). Konečný stav série: 0:4.

Reklama

Související témata: