Hlavní obsah

Steve Mason, Ryan a Versteeg kandidují v NHL na Calder Trophy

NEW YORK

Brankář Columbusu Steve Mason a útočníci Bobby Ryan z Anaheimu a Kris Versteeg z Chicaga jsou kandidáty na zisk Calder Trophy pro nejlepšího nováčka uplynulé sezóny NHL. Vedení soutěže volbu uchazečů o cenu, kterou vybírá Asociace profesionálních hokejových novinářů, zveřejnilo na svých oficiálních internetových stránkách.

Článek

Vítězové individuálních ocenění budou vyhlášeni 18. června na slavnostním večeru v Las Vegas. V dalších dnech budou postupně prezentováni kandidáti i na další trofeje.

Dvacetiletý Mason dominoval letošnímu ročníku NHL s deseti čistými konty. Byl tak prvním nováčkem od roku 1970, který tuto statistiku ovládl. Tehdy kraloval s 15 nulami Tony Esposito.

S průměrem 2,29 obdržené branky na zápas byl Mason druhý a s úspěšností zákroků 91,6 procenta jedenáctý. Sezonu přitom začal na farmě v celku Syracuse Crunch, ale po šesti zápasech byl povolán do prvního týmu Blue Jackets.

O dva roky starší Ryan byl v roce 2005 draftován druhý za hvězdným Sidneym Crosbym a poté, co v minulé sezóně působil převážně na farmě v Portlandu, se v týmu Ducks v uplynulém ročníku výrazně prosadil. V 64 zápasech nasbíral 57 bodů za 31 branek a 26 asistencí, takže byl nejproduktivnějším nováčkem soutěže.

Rovněž dvaadvacetiletý Versteeg byl naproti tomu v roce 2004 draftován až v pátém kole. Má však za sebou také produktivní sezonu a skončil v pořadí hned za Ryanem. V 78 duelech zaznamenal 53 bodů a byl mezi nováčky s 31 asistencemi nejlepším nahrávačem.

Reklama