Hlavní obsah

Chára a Green budou Lidströmovými soupeři při útoku na 7. trofej

NEW YORK

Majitel šesti Norrisových trofejí pro nejlepšího obránce NHL z předchozích sedmi let Nicklas Lidström byl i letos nominován na zisk tohoto prestižního ocenění. Soupeři švédského kapitána Detroitu jsou Slovák Zdeno Chára z Bostonu a Mike Green z Washingtonu. Trofeje se letos budou rozdávat 18. června v Las Vegas.

Článek

Osmatřicetiletý Lidström hraje v NHL od roku 1991 a za 17 sezon vynechal jen 32 zápasů. Nepostradatelný článek týmu, s nímž vyhrál čtyřikrát Stanleyův pohár, je vedle svých defenzivních schopností mimořádně platný také v ofenzivě a především v přesilových hrách.

V této sezoně si připsal 59 bodů za 16 gólů a 43 nahrávek a jeho 31 bodů při hodnocení účasti na ledě znamená čtvrté místo mezi obránci v NHL.

Slovenský obr Chára je stejně jako Lidström kapitánem a vůdcem svého mužstva, které po vynikající základní části právě v noci na dnešek přešlo do druhého kola play off. Na Norrisovu trofej byl nominován už v roce 2004 během angažmá v Ottawě.

Ze všech tří kandidátů strávil dvaatřicetiletý rodák z Trenčína nejvíce času na ledě (v průměru 26:04 minuty na zápas). Jeho devatenáct gólů ho řadí na čtvrté místo mezi všemi obránci NHL, k tomu přidal 31 asistencí.

Nejmladším, nejofenzivnějším a nejrychlejším z nominovaných je třiadvacetiletý Kanaďan Green, jenž má za sebou čtvrtou sezonu v elitní lize. Navzdory tomu, že v základní části vynechal 14 zápasů, vyhrál kanadské bodování obránců. Se svými 73 body za 31 gólů a 42 nahrávek se zařadil na 28. místo mezi všemi hráči NHL.

Reklama